Lapsen odotusaika ja vauvan syntyminen vaikuttavat koko perheen elämään. Olipa kyseessä sitten ensimmäinen tai kolmas lapsi, jokainen uusi perheenjäsen muuttaa perheen elämää.

Neuvola ja äitiyspoliklinikka huolehtivat äidin, lapsen ja perheen terveydestä ja tarjoavat tukea raskausaikana sekä perhe-elämän ensimetreillä.


Odotusaika

Odotusaikana äitiysneuvola tukee ja seuraa odottavan äidin ja sikiön sekä koko perheen terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysneuvolassa myös ehkäistään raskaudenaikaisia häiriöitä ja ohjataan riskiäiti ja -lapsi mahdollisimman aikaisin tarvittavaan hoitoon esimerkiksi äitiyspoliklinikalle. On tavallista, että raskauteen liittyy myös vaikeita tunteita, etenkin jos raskaus ei suju odotetulla tavalla. Omalta terveydenhoitajaltasi saat tukea myös silloin.

Äitiysneuvola
Äitiyspoliklinikka


Synnytys

Sosterissa ei ole synnytysosastoa, vaan synnyttäjät ohjataan lähisairaanhoitopiirien synnytysyksiköihin. Synnyttäjät ja heidän perheensä valitsevat itse synnytyssairaalan asuinalueensa tai toiveidensa mukaan Mikkelin, Joensuun, Lappeenrannan tai Kuopion sairaaloista. Savonlinnan keskussairaalan kätilöpäivystyksen puoleen voi kääntyä synnytyksen lähestyessä. Tarvittaessa kätilö voi pyytää raskaana olevan tilanteen tarkistuskäynnille ja lähteä ambulanssiin turvaamaan synnyttäjän matkantekoa.

Kätilöpäivystys
Päivystys


Vanhemmuus

Vanhemmuuteen kasvu on hidas prosessi, joka alkaa jo raskausaikana ja tuskin koskaan loppuu. Neuvolan tarjoama perhevalmennus auttaa valmistautumaan synnytykseen ja perhe-elämään. Äitiysneuvolan tavoitteena on myös auttaa vanhemmaksi kasvussa ja perhe-elämän alkumetreillä lapsen syntymän jälkeen.

Mikäli lapsen vanhemmat ei ole naimisissa, isyyden tunnustaminen voidaan tehdä ennen lapsen syntymää ensisijaisesti äitiysneuvolassa. Jos tunnustamista ei tehdä äitiysneuvolassa, lastenvalvoja lähettää kutsun isyyden selvitykseen lapsen syntymän jälkeen.

Perhevalmennus
Isyyden tunnustaminen
Lastenvalvoja


Lapsettomuus

Aina raskaus ei ala toiveista huolimatta. Perhesuunnitteluneuvoloista saat apua ja pääset tarvittaessa lapsettomuustutkimuksiin.

Perhesuunnitteluneuvola