Kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria.  EHEC-bakteeria esiintyy eläinten suolistossa, josta se voi teurastamossa päätyä lihan pintaan. Jauhelihan valmistuksessa mahdolliset bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan.

Kokolihapihvin pinnalla oleva mahdollinen EHEC tuhoutuu, kun pihvin pintalämpötila nousee vähintään yli 70 asteeseen ja pihvi paistetaan molemmilta puolilta. Bakteerit eivät ulotu kokolihan sisäosiin.

– Sen sijaan jauhelihaa valmistettaessa, lihan pinnalla olleet bakteerit sekoittuvat kaikkialle jauhelihamassaan. Jos vielä valmista jauhelihaa säilytetään liian pitkään väärässä lämpötilassa, ehtii bakteeri myös lisääntyä tehokkaasti, terveystarkastaja Elisa Toropainen Sosterista sanoo.

Kaikki jauhelihatuotteet tulee tarjoilla kunnolla kypsennettynä eikä mediumpaistettuna.

Kuumuus tuhoaa EHEC-bakteerin tehokkaasti

Ruoan kuumentaminen kuplivan ja höyryävän kuumaksi riittää tuhoamaan EHEC-bakteerin. Jauhelihan kypsentäminen kokonaan kypsäksi, vähintään +70 asteeseen myös sisäosasta, tuhoaa bakteerit. EHEC ei tuhoudu pakastettaessa.

– Raakaa jauhelihaa tai lihapullataikinaa ei ole turvallista maistella suoraan, vaan maistiaispala kannattaa kypsentää ensin mikroaaltouunissa tai pannulla. Myös jauhelihasta valmistetut hampurilaispihvit on turvallisinta paistaa läpikypsiksi, erityisesti silloin, kun niitä tarjotaan lapsille.

Toropainen kehottaa tarkistamaan myös ravintolassa, että esimerkiksi hampurilaispihvit ovat täysin kypsiä.

Tartar-pihvin valmistus on taitolaji

Tartarpihvit ovat raakaa, hakattua tai jauhettua lihaa. Ne on turvallisinta valmistaa välittömästi ennen tarjoilua.

– Isommasta lihapalasta leikataan ensin pintaosa pois. Tämän jälkeen sisäosan voi hakata tai jauhaa tartarpihveiksi. Näinkään valmistettua jauhettua lihaa ei kuitenkaan ole syytä säilyttää myöhemmin tarjottavaksi.

Maailmalla on esiintynyt useampia laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita, jotka ovat liittyneet huonosti kypsennettyihin jauhelihapihveihin.  Myös Suomessa EHEC-tartuntatapaukset ovat lisääntyneet.

EHEC saattaa aiheuttaa mm. verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille ja vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion.

Muita mahdollisia ulosteperäisiä, ihmisille tautia aiheuttavia bakteereja ovat esimerkiksi salmonellabakteerit.

Lihan alkuperämaan ilmoittaminen tarjoilupaikoissa 1.5.2019 alkaen

Tarjoilupaikkojen on pitänyt ilmoittaa kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa 1.5.2019 alkaen. Tarjoilupaikka voi esittää alkuperämaan esimerkiksi ruokalistassa tai taulussa.

Maa- ja metsätalousministeriön uuden asetuksen mukaan ilmoittamisvelvollisuus koskee tarjoilupaikoissa aterian ainesosana käytettävää tuoretta lihaa (jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa), myös jauhelihaa.
Alkuperämerkintävaatimukset eivät koske aterian raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita, kuten valmiiksi marinoituja tai suolattuja raakalihavalmisteita tai valmiiksi kypsiä lihavalmisteita.

Verkkokaupassa kuluttajalle on annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa.

Lisätietoja: Elisa Toropainen, terveystarkastaja, Sosteri, p. 044 417 2596, elisa.toropainen@sosteri.fi