Kela tiedottaa

Eri terveyspalveluissa käytössä oleva Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuus toimii nyt myös Omakannassa. Valtuutuksen voi tehdä ja halutessaan myös lopettaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Toisen aikuisen puolesta asiointi on toivottu ominaisuus Omakannassa. Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle, esimerkiksi lähiomaiselle. Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on, eli hän voi esimerkiksi katsoa terveystiedot ja uusia reseptejä. Valtuutettu ei voi kuitenkaan käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä hyvinvointitietoja.

Valtuuttamisesta voivat hyötyä esimerkiksi hyvin iäkkäät ihmiset, tilapäisesti sairastuneet tai henkilöt, joille digipalvelujen käyttö tuntuu vaikealta.

Tähän mennessä Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuus on kattanut useita terveydenhuollon asiointipalveluja, kuten kuntayhtymien ja myös yksityisten palveluntuottajia palveluja. Näiden lisäksi valtuus mahdollistaa nyt myös asioinnin Omakannassa.

Mitä muutos tarkoittaa asiakkaalle?

  • Jos olet jo valtuuttanut toisen henkilön asioimaan puolestasi Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella, kyseinen henkilö voi asioida jatkossa puolestasi kaikissa valtuuden kattavissa asiointipalveluissa, myös Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi myös lopettaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.
  • Jos et ole vielä valtuuttanut toista henkilöä asioimaan puolestasi, voit halutessasi antaa valtuuden näin:
  1. Tunnistaudu Suomi.fi-valtuuksissa. Vahvaa tunnistautumista varten tarvitset esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
  2. Anna palveluun valtuutetun henkilön tiedot.
  3. Valitse valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito. Määrittele sille myös voimassaoloaika. Tarkistettuasi tiedot muista vahvistaa valtuus.
  • fi-valtuuksissa voit myös pyytää toiselta henkilöltä valtuuden tämän puolesta asiointiin. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin se muuttuu voimassa olevaksi asiointivaltuudeksi.

Lue lisää:

Lisätiedot: