LEHDISTÖTIEDOTE 10.7.2020

 

SOSTERI MUISTUTTAA ETTEI EPIDEMIA OLE VIELÄ OHI

Eilen 9.7.2020 julkaistun THL:n arvion mukaan koronavirusepidemia on Suomessa edelleen rauhallinen kaikissa sairaanhoitopiireissä. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat edelleen pieniä eikä tapausten määrässä ole todettu suurta vaihtelua kahteen edelliseen viikkoon verrattuna. Epidemia ei silti vielä ole ohi, sillä maailmalla, erityisesti Amerikassa, todetaan päivittäin kasvavia määriä uusia tartuntoja. Maailmanlaajuisesti tartuntoja on todettu jo yli 3.1 miljoonaa.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella edellinen positiivinen koronatestitulos todettiin 23.5.2020. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei tautia voisi olla Sosterin alueellakin. Rajoitusten purkautuessa ja erityisesti matkustelun lisääntyessä on mahdollista, että myös täällä ilmaantuu uusia tartuntoja. Tämän vuoksi on tärkeää, ettei hyväksi ja toimiviksi havaittuja ohjeita unohdeta.

Edelleen on syytä noudattaa ohjeita lähikontaktien vähentämisestä ja turvavälin 1-2m pitämisestä, ja pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Vaikka matkustusrajoituksia on lievennetty ja osin purettu, kannattaa ulkomaan matkalle lähtöä harkita tarkkaan ja seurata valtioneuvoston ohjeita (https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-linjasi-neuvottelussaan-sisarajavalvonnasta-ja-matkustusrajoituksista).

Valmius tutkia ja hoitaa koronavirusepäilyt ja todetut tartunnat toimii Sosterissa myös koko kesäajan, päivystyksessä toimii infektiolinja ympäri vuorokauden ja virka-aikana infektioasema.

Suomessa on tavoitteena testata edelleen kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on erittäin tärkeää. Testauksen avulla voidaan selvittää tartuntalähteitä ja -ketjuja ja estää jatkotartuntoja. Niinpä oireisten, niin vakituisten asukkaiden kuin lomalaistenkin, kannattaa herkästi ottaa yhteyttä ja hakeutua testiin. Koronapuhelin p. 015 527 2700 vastaa tiedusteluihin arkisin klo 8-15.30. Akuuteissa tilanteissa edelleen soitto päivystykseen 116 117Hätätilanteissa aina yhteydenotto 112.

Jos epäilee koronavirusta tai haluaa tietää, onko voinut sada tartunnan, voi tehdä myös henkilökohtaisen arvion sähköisesti osoitteessa www.omaolo.fi.

 

Lisätietoja:

johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen