Sosterin tartuntatautitiimi vastaa asiakkailta ja kuntalaisilta tulleisiin kysymyksiin maskien käytöstä.

Palvelua tuottavilta toimijoilta, kuten kaupoilta, kansalaisopistoilta ja ravintoloilta edellytetään erilaisia varotoimia, mutta miten palveluiden käyttäjien saa muistamaan oman vastuunsa, kuten maskit, turvavälit, käsien pesu ja desinfiointi? Palvelun tuottajien oma esimerkki on hyvä lähtökohta siihen, että asiakkaatkin muistavat oman vastuunsa. Rutiininomaisia hygieniatoimintoja helpottaa myös se, että käsidesien ja roskisten sijainnit on suunniteltu hyvin. Turvaväleistä ja hygieniaohjeista kannattaa muistuttaa myös opasteilla.

Voisiko Sosteri edelleen korostaa varotoimien maskisuosituksen ja hygieniaohjeiden noudattamisen olevan kaikkien vastuulla? Kyllä, tätä korostamme kaikessa viestinnässämme sekä päivittäisessä työssämme sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- ja asiakaskontakteissa. Asia on kaikkien meidän yhteinen ja jokaisen vastuulla.

Kuinka kauan kangasmaski kestää toimintakykyisenä käytössä, kun sitä pestään aina käytön jälkeen? Käyttöaika riippuu maskin materiaalista, noudata maskin käyttö- ja pesuohjetta.

Kuinka kauan voi yhtäjaksoisesti käyttää yhtä maskia, olipa kyseessä kangas- tai kertakäyttöinen maski? Mitä Sosteri suosittaa? Maski tulee vaihtaa uuteen, jos sen poistaa kasvoilta, tai jos se kostuu tai likaantuu.

Netistä löysin villiä juttua, että joku käyttäisi samaa kertakäyttömaskia uudelleen, esimerkiksi niin, että yksi maski kulkee taskussa, ja sitä käytetään aina tarpeen tullen. Miten Sosteri ohjeistaa tätä?
Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

Pitääkö kirjastoon mennessä käyttää maskia? Tätä suosittelemme. Kirjasto on yleinen tila, jota maskisuositus alueellamme koskee.

Miten vähävaraisuus todetaan Sosterin jakamia kestomaskeja haettaessa? Vähävaraisuutta ei erikseen todeta, vaan luotamme siihen, että maskeja hakevat vain ne, jotka eivät niitä muutoin pysty hankkimaan. Asian siis perustuu vastuuntuntoon ja luottamukseen.

Mitä materiaalia Sosterin jakamat kangasmaskit ovat? Materiaali kuitukangasta, suodatusteho yli 85 %, kestää useita pesukertoja.