Kuva: Anttolan Haapakallion eläinlääkäriasema on ollut remontissa kesäkuusta 2018 lähtien.

Savonlinnassa, Anttolan Haapakalliossa osoitteessa Kitkantie 6 sijaitsevan eläinlääkäriaseman remontin odotetaan valmistuvan helmikuussa 2019. Väistötilat ovat siihen saakka edelleen Kerimäellä osoitteessa Ristisolantie 7.
Eläinlääkäriaseman sisäilmaongelmien vuoksi aloitetut kuntotutkimukset ja remontti ovat edenneet hyvin. Tilojen tuuletus samoin kuin sisäilman laadun seuranta jatkuu vielä edelleen.

– Toiminta jatkuu väistötiloissa vielä niin pitkään, kunnes rakennus on varmasti saatu kuntoon ja henkilöstölle turvalliseksi, terveysvalvonnan johtaja Sampsa Kinnunen Sosterista sanoo.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, eläinlääkäriaseman toiminta päässee muuttamaan takaisin Kitkantielle arviolta helmikuussa 2019.

Pitkä ja vaativa rupeama

Ongelmana kiinteistössä on ollut etenkin lattiamatot, joissa liimaus on aiheuttanut kemiallista hajoamista, minkä seurauksena ilmaan on tullut hengitysteitä ärsyttäviä VOC-yhdisteitä. Maaliskuussa 2018 tehdyssä kuntotutkimuksessa havaittiin tämän lisäksi epätiiviyttä rakenteiden liitoksissa ja epätasapainosuutta ilmanvaihdossa.

Kesäkuussa 2018 alkaneissa korjaustöissä rakennuksesta poistettiin sisäilmaongelmia aiheuttaneet lattiapinnoitteet ja -materiaalit. Tämän jälkeen betonirakenteita jyrsittiin ja lämmitettiin matalalämpölevyillä betoniin imeytyneiden VOC-yhdisteiden pitoisuuksien pienentämiseksi.

Purku-, puhdistus- ja tiivistystöiden jälkeen alkoivat uuden lattiapinnoitteen asennustyöt. Asentaminen aloitettiin kaksivaiheisesti ns. mallihuoneratkaisulla. Mallihuoneratkaisussa uudet lattiapinnoitteet asennettiin ensin yhteen tilaan, mistä otettiin VOC-näytteet. Mallihuoneen VOC-näytteissä ei ole todettu ollenkaan aiemmin lattiamaton vaurioitumisen seurauksena esiintyneitä yhdisteitä (2-etyyli-1-heksanoli ja 1-butanoli).

Korjaustyöt ovat edelleen käynnissä

Lattiapinnoitteiden uusiminen on vielä kesken. Pinnoitteiden uusimisen yhteydessä epätiiviit rakenneliittymät tiivistetään vedeneristejärjestelmällä. Samanaikaisesti myös ilmanvaihtoa on säädetty.
Ennen tilojen käyttöönottoa tiloissa tehdään vielä mm. uudet VOC-tutkimukset ja ilmanvaihdon tehotuuletus. Tiloissa tullaan tekemään myös jälkiseurantaa tilojen käyttöönoton jälkeen.

Kuntotutkimuksen on Sosterin tilauksesta laatinut Sisäilmatalo Kärki Oy. Savonlinnassa Anttolan Haapakalliossa osoitteessa Kitkantie 6 sijaitseva eläinlääkäriasema suljettiin marras- joulukuun 2017 vaihteessa sisäilmaongelmien vuoksi.  Väistötilat ovat siitä lähtien olleet Kerimäellä osoitteessa Ristisolantie 7.

Lisätietoja
Kiinteistöstä: Hannu Kosonen, tekninen päällikkö, Sosteri, p. 044 417 3486
Eläinlääkäriaseman toiminnasta: Sampsa Kinnunen, terveysvalvonnan johtaja, Sosteri, p. 044 775 4752