Kuva: Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahti ja Sosterin palveluohjaaja Tuula Kärkkäinen kertovat, että yleisölle palvelu avautuu 27.9.2019 sivustolla www.yssi.fi.

Mistä apua ikäihmiselle ikkunoiden pesuun? Kuka kävisi tarkistamassa läheiseni vointia pari kertaa kuukaudessa? Savonlinnan seudun Kolomosen ja Sosterin yhteistyön tuloksena Yssi.fi:stä voi jatkossa hakea tietoja Savonlinnan seudulla toimivista, kotiin palveluja tarjoavista yrityksistä.

Kotiin tuotavat palvelut -hakemisto on kehitetty etenkin ikääntyneiden ja heidän läheistensä tarpeeseen. Tähän saakka joitakin yksityisiä palvelun tuottajia on voinut löytää Sosterin Ikääntyneiden palveluoppaasta, mutta jatkossa yhteystiedot jäävät oppaasta pois ja palvelun tarjoajille tulee mahdollisuus päivittää itse tietonsa Yssi.fi:hin.

– Asiakas, tai hänen omaisensa, voi etsiä hakemistosta sopivan kotiin annettavan palvelun, esimerkiksi hierontaa, kampaamopalveluita, remonttiapua, siivousta tai muuta tukea arkeen, Sosterin palveluohjaaja Heidi Laamanen kertoo.

Hakemisto avataan yleisölle perjantaina 27.9.2019 ja sitä esitellään Hyvinvointimessuilla Tanhuvaarassa 27.—28.9.2019.

Kehittämistyö alkoi syksyllä 2019 Laamasen kehittämisideasta

Hakemiston ovat toteuttaneen yhteistyössä Savonlinnan Seudun Kolomonen ry ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri. Laamanen kertoo, että Sosterin työntekijöiltä on tiedusteltu paljon kotiin ostettavista, arkea tukevista palveluista. Auttaminen on kuitenkin ollut hankalaa, koska niitä tietoja yrityksistä ei ole ollut aiemmin systemaattisesti kerätty.

– Sosterissa toivotaan jatkuvasti uusia kehittämisideoita. Minulla oli tiedossa asiakkaiden ja omaisten tarpeet tällaiselle palvelulle. Siitä homma sitten lähti, Laamanen kertoo.

Palvelu hyödyttää myös muita kuin ikäihmisiä, sillä apua voi löytää kuka tahansa apua vaikka lumitöihin.

Isona tavoitteena on aktiivisen arjen mahdollistaminen

Uuden palvelualustan tarkoituksena on ikääntyneen osallisuuden vahvistaminen — ajatus siitä, että ikääntynyt on aktiivinen toimija.

– Toivomme vuoropuhelua niin palveluiden käyttäjien, kuin yrittäjien kanssa, jotta hakemistosta saadaan mahdollisimman hyvin asiakkaita ja yrityksiä palveleva, Savonlinnan seudun Kolomonen ry:n yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahti sanoo.

Käärmelahden mukaan palveluhakemistoa valvotaan palveluiden luotettavuuden takaamiseksi.

– Seuraavassa vaiheessa, mahdollisesti vielä syksyn 2019 aikana, palvelualustalle avataan myös lapsiperheiden kotiin tuotavia palveluita esittelevä palvelukokonaisuus, Käärmelahti lupaa.

Palveluntuottajille lisätietoa hakemistosta antaa Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n Kimmo Käärmelahti
p. 044 741 9820, kimmo.kaarmelahti@kolomonen.fi

Ohjausta ja neuvontaa ikääntyneille ja heidän läheisilleen antaa Sosterin Neuvontapiste Nestori p. 044 417 2002, www.sosteri/nestori

Lisätietoja
Sirpa Kolistaja, toiminnanjohtaja, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry, p. 0500 691 574, sirpa.kolistaja@kolomonen.fi
Kimmo Käärmelahti, yhdistyskoordinaattori, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry, p. 044 741 9820, kimmo.kaarmelahti(@)kolomonen.fi
Heidi Laamanen, palveluohjaaja, Sosteri, p. 044 417 2887, heidi.laamanen(@)sosteri.fi
Tuula Kärkkäinen, palveluohjaaja, Sosteri, p. 044 417 3835, tuula.karkkainen(@)sosteri.fi