Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, vältä siitä huolimatta kontakteja vähintään 5 vrk ajan tai niin pitkään, kunnes oireet ovat väistyneet.

Kotitestin voi toistaa useina peräkkäisinä päivinä tai 2-3 päivän välein.

Kerro sairastumisestasi lähikontakteille. Tartuttavuus alkaa 2 vrk ennen oireiden alkamista.

Altistuneita ei aseteta enää viralliseen karanteeniin.

 

Katso videolta

 

Hakeudu koronatestiin, jos

  1. terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
  2. työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
  3. työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa
  4. kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään
  5. olet raskaana.

Testiajan saat omaolo.fi-sivun kautta tai soittamalla Sosterin puhelinpalveluun 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30.

Jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa, mainitse työstäsi ja viimeisin työssäolopäivä näytteenoton yhteydessä.

Jos sinulla on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi huononee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon:

  • Päivystysapu p. 116 117
  • Hätätilanteessa soita aina 112

 

TYÖSTÄ POISSAOLO JA ETUUDET SAIRASPOISSAOLON AJALLE

Kelalta haettavan tartuntatautipäivärahan saamisen ehtona on laboratoriovarmennettu PCR- tai antigeenitesti. Kotitesti ei tähän riitä.

  1. Muista ilmoittaa terveydenhuoltoon sekä testiaikaa varatessasi että koronatestin ottajalle, tarvitsetko todistusta työnantajalle. Ilmoita myös oireidesi tarkka alkupäivä.
  2. Eristys päättyy kun oireiden alkupäivästä (oireettomilla testipäivästä) on kulunut viisi vuorokautta. Mikäli olet ilmoittanut tarvitsevasi sairauslomatodistuksen tartuntatautipäivärahaa varten, se kirjoitetaan alkaen siitä kun olet ottanut terveydenhuoltoon yhteyttä ja päättyen siihen kun oireidesi alusta on kulunut 5 täyttä vuorokautta. Saat todistuksen postissa. Toimita todistus työnantajallesi (yrittäjä toimittaa todistuksen itse Kelaan). Sosteri ei lähetä todistusta Kelaan.

Jos oireet jatkuvat eristyksen lopulla, pysy kotona, kunnes olet ollut kaksi päivää kuumeeton ja muut oireet selvästi vähenemässä. Sairaspoissaolo eristysajan jälkeen hoidetaan tavanomaisen sairaslomakäytännön mukaisesti omalla ilmoituksella ja/tai terveydenhuollosta saadulla todistuksella

3. Jos kotitesti on positiivinen, mutta tarvetta terveydenhuollossa tehtävälle testille ei ole, työstä poissaolo hoidetaan tavanomaisen sairaslomakäytännön mukaisesti omalla ilmoituksella ja/tai terveydenhuollosta saadulla todistuksella.

Lisätietoa Tartuntatautipäiväraha – kela.fi

Jos tarvitset sairauspoissaolosta todistuksen, ole heti oireiden ilmaantuessa yhteyksissä omaan työterveyshuoltoosi tai jos sellaista ei ole, soita terveysaseman keskitettyyn puhelinpalveluun, p. 015 527 7112 arkisin klo 8-15. Todistusasia on kiireetön, joten älä soita tämän vuoksi päivystykseen.

4. Sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa työskentelevän tulee perhealtistumisen yhteydessä olla yhteydessä esimieheensä. Pääsääntöisesti altistunut työntekijä jatkaa työssään käyttäen FFP2-hengityssuojainta.