Koronavirus Sosterin alueella

Katso myös Sosterin koronasivut

Tilanne Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella​ (tiedot päivittäin, viikonlopun osalta tiedot päivitetään maanantaina, pyhäpäivien jälkeen ensimmäisenä arkipäivänä)
Päivitetty 29.5.2020 klo 16:00

Sosterissa todetut positiiviset koronavirustapaukset:

23.5.2020: tapauksia 2

21.5.2020: tapauksia 1

21.4.2020: tapauksia 1

7.4.2020: tapauksia 1

6.4.2020: tapauksia 1

4.4.2020: tapauksia 4

1.4.2020: tapauksia 1

26.3.2020: tapauksia 1

21.3.2020: tapauksia 1

Yhteensä: 13

Sosterin alueella tilanne on edelleen rauhallinen. SIlti on edelleen erittäin tärkeä noudattaa maamme hallituksen ohjeita ja rajata kontaktit toisiin ihmisiin vain välttämättömiin, sillä virus on levinnyt koko maahan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoi kootusti kaikki tartunnat koko Suomen osalta. THL ilmoittaa, että tiedot sovellukseen päivittyvät viiveellä. Tällä hetkellä sairaanhoitopiirit saavat tiedot aiemmin, kuin mitä ne päivittyvät THL:n sivuille.

Koronavirus COVID-19 selkokielellä (THL)

 

Koronapuhelin

Koronapuhelin vastaa asukkaiden tiedusteluihin viruksesta arkisin kello 8-18. Koronapuhelimen numero on 015 527 2700 ja siihen vastaavat Sosterin sairaanhoitajat.
Sairaanhoitajat vastaavat kysymyksiin, antavat yleisiä ohjeita ja tarvittaessa ohjaavat ihmisiä  infektioasemalle tai päivystykseen.

 

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

p. 0295 535 535 a​​rk. 8​-21, la 9-15

Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta p. 050 902 0163

Puhelin- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 

Kuinka toimia jos epäilet koronavirustartunt​aa?

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta tai mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

Tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi.

Omaolo koronaviruksen oirearvio

Sosterin yleiset toimintaohjeet  löytyvät sivultamme Toimintaohjeet koronaviruksen aikana.

 

Jos sinulla ​on akuutin hengitystieinfektion oireitA:

Ota yhteyttä päivystykseen tai keskitettyyn ajanvaraukseen. Saat ohjeet jatkoa varten, tarvittaessa sinut ohjataan näytteenottoon. Hoida itseäsi hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla tai koronaviruksen kotihoito-ohjeilla.

Sairastaessasi pysy kotona oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Soita Päivystysapuun 116 117, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää hengitystieinfektion kotihoito-ohjeilla. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden.

 

Hätilanne

Soita aina 112.

 

Yhteydenottokanavat pähkinänkuoressa:

Koronapuhelin 015 527 2700 arkisin klo 8-18 – huoli ja koronaan liittyvät yleiset kysymykset

Terveysasemien keskitetty ajanvaraus 015 527 7112  arkisin klo 8-15.30 – vointisi vaatii terveydenhuollon ammattilaisen arviota

Päivystysapu 116 117 ympäri vuorokauden – vointisi vaatii terveydenhuollon ammattilaisen arviota

Hätänumero 112  ympäri vuorokauden – hätätilanne

Ehkäise virustartuntoja – pidä etäisyyttä ja huolehdi käsihygieniasta​

Voit ehkäistä virustartuntoja hyvällä käsihygienialla, yskimällä paperinenäliinaan ja heittämällä nenäliinan tämän jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
Ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen (THL)​​

Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää kaikille, myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää. Luonnossa ulkoilu on edelleenkin kaikille sallittu, kunhan välttää ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pitää 2 metrin etäisyyden kanssaihmisiin.

Vierailut keskussairaalassa, vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä kuntoutusosastoilla 1 ja 2 ovat kielletty, pois lukien kriittisessä tilassa tai saattohoidossa olevien asukkaiden oireettomat läheiset. Ikäihmisten päivätoiminta on peruttu ja palveluohjaukseen ja palvelutarpeen arviointiin liittyvät kotikäynnit on minimoitu vain välttämättömiin käynteihin sekä ikäihmisten että vammaisten palveluissa.