Valtakunnallinen suositus koronavirustestaamisesta

Oireiset yli 12-vuotiaat henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja (saaneet kaksi koronarokotetta) tai sairastaneet varmennettua COVID-19-infektiota viimeisen
6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.

 

Täysin rokotettujen oireisten testaus on tarpeen seuraavissa tapauksissa:

  • tunnetulle koronavirustapaukselle edeltävän 2 viikon aikana altistuneet
  • vakavalle koronavirustaudille altistavia riskejä (korkea ikä, huomattava ylipaino, monisairas, vakava sydän- tai keuhkosairaus, pahanlaatuinen sairaus)
  • rokotesuojan epäillään heikentyneen (immunosuppressiivinen, esim jatkuva kortisonilääkitys tai tietyt reumalääkkeet esim metotreksaatti)
  • sote-työntekijät sekä ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaat

Alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, jotka kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmiin.
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Suositus on, ettei lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänelle tulee virusinfektioon sopivia oireita. 

Lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet.

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet. Tuoreessa infektiossa on aina syytä jäädä kotiin, mutta kun oireet selvästi vähenevät ja lapsi on virkeä, voi hän palata kouluun tai päiväkotiin. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena jatkuva pieni nuha tai yskä muuta asiaa.

 

Kun epäilet koronavirustartuntaa, toimi seuraavasti:

1. Tee oirearvio

Jos sinulla tai läheiselläsi, jonka asioita hoidat,

 • on koronavirusinfektioon sopivia oireita (kuume, kurkkukipu, nuha, yskä, hengenahdistus, maku- tai hajuaistin häiriöt, väsymys, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli)
 • tai koronavirustartunta muusta syystä huolettaa, esimerkiksi epäilet altistumista koronavirukselle tee oirearvio Omaolo-verkkopalvelussa osoitteessa www.omaolo.fi.

Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivat toimintaohjeet. Valitse kyselyn lopuksi kuntavalinnasta Savonlinna ja Sosteri saadaksesi paikalliset ohjeet. Toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Jos et voi käyttää Omaolo-oirearviota, siirry suoraan kohtaan 2. Jätä Omaolo-palvelussa yhteydenottopyyntö tai soita Sosteriin

2. Jätä Omaolo-palvelussa yhteydenottopyyntö tai soita Sosteriin

Tunnistaudu Omaolo-palveluun ja lähetä vastauksesi. Sosterin ammattilainen vastaa sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä sähköisesti Omaolo-palvelun kautta tai puhelimitse. Jääthän odottamaan ammattilaisen yhteydenottoa. Näin saat tarkemmat ohjeet virusnäytteenottamisen tarpeesta ja hoitoon hakeutumisesta.

Laitathan Omaolon sähköposti-ilmoitukset päälle Omat tiedot -sivulla, jotta saat herätteen ammattilaisen sinulle lähettämästä viestistä sähköpostiisi. Lisää myös puhelinnumerosi omiin tietoihisi, jotta ammattilainen saa tarvittaessa yhteyden sinuun puhelimitse. Vastaathan myös tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun.

Mikäli Omaolo-palvelu suosittelee testiin hakeutumista, mutta et voi tunnistautua palveluun, asioit toisen henkilön puolesta tai et voi käyttää Omaoloa, soita Sosteriin. Tällä hetkellä kaikki oireiset testataan THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Huom! Koronatestejä ei oteta muilla terveysasemilla, vaan ainoastaan Savonlinnassa sairaalan infektioasemalla.

 • Soita ensisijaisesti terveysasemien keskitettyyn puhelinpalveluun 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30, muina aikoina Päivystysapuun 116 117.
 • Lasten ja nuorten korona-asioissa voit soittaa Lasten ja nuorten palveluluukkuun 015 527 7000 arkisin klo 8-15.
 • Hätätilanteessa soita aina 112

3. Noudata hoitajalta saamiasi ohjeita

Hoitaja arvioi tilanteen Omaolo-palvelun yhteydenoton perusteella tai puhelimessa ja antaa tarvittaessa ajan koronatestiin sekä ohjeet, kuinka saapua näytteenottoon. Jos olet oireinen, pysy karanteenin omaisissa olosuhteissa saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Katso kartta: saapuminen infektioasemalle. Huom! Koronatestejä ei oteta muilla terveysasemilla, vaan ainoastaan Savonlinnassa sairaalan infektioasemalla.

4. Positiivisesta testituloksesta sinulle soitetaan Sosterista heti tuloksen tultua

Tiedon negatiivisesta koronavirustuloksesta saat testiviestillä. Tuloksen voit tarkistaa myös reaaliaikaisesti testin valmistuttua OmaKanta-palvelusta www.omakanta.fi .

Testattavien määrästä riippuen testitulokset tulevat 1-4 päivässä.

Omakannassa näkyvät omat sekä alle 10-vuotiaan huollettavan terveystiedot.

Omakannassa näkyvät omat sekä alle 10-vuotiaan huollettavan terveystiedot.

Positiivisesta tuloksesta Sosterin tartuntatautityön lääkäri tai hoitaja soittaa aina asiakkaalle.

Katso lisää

THL: Koronaviruksen tarttuminen ja suojautuminen

THL: Koronaviruksen oireet ja hoito