Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti 10.3.2021, että AstraZenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille. Sosteri muuttaa rokotusjärjestystä vastaamaan THL:n linjausta.

THL:n mukaan tutkimuksissa on selvinnyt, että AstraZenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin kaksi muuta Suomessa tällä hetkellä käytössä olevaa koronavirusrokotetta.

Tähän saakka Sosteri on rokottanut iäkkäiden lisäksi myös alle 70-vuotiaita riskiryhmään 1 kuuluvia AstraZenecan rokotteella. THL:n uuden linjauksen mukaan käytäntö muuttuu.

– Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten erillinen ajanvaraus loppuu. Keskitymme iäkkäiden rokottamiseen, jotka ovat suurimmassa vakavan koronasairauden riskissä, infektiolääkäri Eija Ruotsalainen Sosterista sanoo.

– Tärkeää on huomata, että kaikki riskiryhmään 1 kuuluvat, jotka ovat jo saaneet rokotusajan, tullaan rokottamaan. Uusia aikoja alle 70-vuotiaille ei kuitenkaan toistaiseksi anneta, Ruotsalanen sanoo.

Toisella pistoskerralla annetaan myös aina samaa rokotevalmistetta, mitä ensimmäinenkin rokote on ollut.

Ajanvaraus on tällä hetkellä auki tänä vuonna 75-vuotta täyttäville (vuonna 1946 ja aiemmin syntyneet). Ajanvaraus tullaan avaamaan lähiaikoina tänä vuonna 70-vuotta täyttävillä ja tätä vanhemmille, kun rokotteita saadaan tähän riittävästi. Ajanvarauksen avautumisesta uudelle ikäryhmälle tiedotetaan erikseen.