Lisäksi Astra-Zenecan rokotetta käytetään alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Itä-Savossa 85-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa joukkorokotukset koronavirusta vastaan ovat edenneet hyvin. Tämä ikäryhmä on saanut ensimmäisen rokoteannoksensa koronarokotetta Savonlinnan kaupungissa ja Enonkosken kunnassa viikon 8 aikana.

Rokotusten aikataulu määräytyy rokotteiden saatavuuden perusteella. Saatavuus rokotteissa vaihtelee edelleen.

– Kaikki saapuvat rokotteet käytetään ja nyt pystymme avaamaan rokotusajanvarauksen myös 80–84-vuotiaille, infektiolääkäri Eija Ruotsalainen Sosterista sanoo.

Edelleen rokotuksiin pääsevät myös kaikki yli 85-vuotiaat, jos heitä on vielä rokottamatta.

– Kenenkään ei tarvitse pelätä, että jää ilman rokotusta, korostaa Ruotsalainen.

Sosteri vastaa Enonkosken ja Savonlinnan rokotuksista. Rantasalmella ja Sulkavalla rokotuksista vastaa Terveystalo, joka tiedottaa käytännön järjestelyistä alueensa väestölle.

Ikä on vakavan koronavirustaudin merkittävin riskitekijä

Rokotuksissa edetään THL:n rokotusohjeistuksen mukaisesti. Iäkkäät ja riskiryhmät rokotetaan ensin, mikä on THL:n laatiman ryhmittelyn mukaista. Iäkkäiden rokotteena käytetään pääasiassa Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta. Lisäksi pieni erä Moderna-rokotetta on suunnattu kotihoidon asiakkaiden.

– Nämä molemmat rokotteet antavat hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan myös iäkkäämmille ihmisille, Ruotsalainen sanoo.

Rokotussuojan saamiseksi tarvitaan 2 rokotetta. Tehosteannos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia kutsutaan rokotuksiin

Sosteri on saanut myös Astra-Zenecan adenovirusrokotetta, jota voidaan toistaiseksi käyttää alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. Alkuvaiheessa rokotukset kohdistetaan THL:n riskiryhmään 1 kuuluville alle 70-vuotiaille ja nämä rokotukset ovat jo alkaneet.

– Rokote-erien pienuuden vuoksi kutsumme riskiryhmiin kuuluvat rokotettavat rokotuksiin puhelimitse, Ruotsalainen sanoo.

Lisäksi Sosteri toivoo, että kotona asuvien Downin oireyhtymää sairastavien, alle 70-vuotiaiden henkilöiden omaiset varaisivat rokotusajan läheiselleen puhelimitse.

Ajanvaraus Savonlinnassa ja Enonkoskella

Ajanvaraus on nyt auki myös 80–84-vuotiaille. Myös samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet rokotetaan. Jos esimerkiksi puolisot haluavat peräkkäiset ajat, niin rokotusajat kannattaa varata soittamalla.

Sähköinen ajanvaraus netissä:  www.sosteri.fi/koronarokotus

Puhelimitse: 044 417 3698. Avoinna ma-to 8.00–15.30, pe 8.00–14.00.

Sosteri tiedottaa lisää, kun rokotukset etenevät seuraaviin ikäryhmiin.

 

Sosterin koronarokotuksista kootusti tietoa täällä: www.sosteri.fi/koronarokotus

THL:n koronarokotusjärjestys riskiryhmille:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys