Sosterissa on siirrytty rokottamaan hoivakotien asukkaita ja henkilöstöä. Lisärokotteita on luvassa ensi viikolla.

Koronarokotukset Sosterissa aloitettiin samana päivänä, kun ensimmäiset rokotteet saapuivat eli 30.12.2020.

– Rokotukset ovat edenneet suotuisasti THL:n laatiman rokotusjärjestyksen mukaan, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Ensin rokotettiin keskussairaalassa koronapotilaiden hoitoon ja tutkimukseen osallistuva henkilöstö. Torstaina 7.1.2021 rokotuksia päästiin antamaan myös ympärivuorokautisen hoivan yksikössä Helminauhassa Punkaharjulla. Perjantaina 8.1.2021 oli vuorossa palvelutalo Karpalokoti Savonlinnassa. Samalla kertaa rokotetaan sekä asukkaat että henkilöstö.

– Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista, mutta on todella toivottavaa, että rokotuksia otetaan mahdollisimman paljon. Huolta herättää se, jos rokotekattavuus jää matalaksi, Luukkonen sanoo.

Rokotteiden saannissa on edelleen epävarmuutta

Lisärokotteita Sosteriin saadaan ensi viikolla. Tämän jälkeen tulevien rokotteiden saapumisajankohta on vielä avoin. Koska rokotteiden saamisessa on ollut epävarmuutta, THL:n aiempi ohje oli, että rokote-erästä jätetään puolet talteen 3 viikkoa myöhemmin annettavaa toista rokoteannosta varten. Eilen illalla 7.1.2021 THL uusi ohjeitaan ja nyt kaikki rokotteet tulee käyttää niin pian kuin mahdollista. Rokotteita ei siis tule enää jättää odottamaan toisen annoksen antamista.

– Sosteri muuttaa tämän vuoksi käytäntöään ja käytettävissä olevien rokotteiden määrä lisääntyy. Rokotteita siirrytään antamaan joustavasti seuraaviin ryhmiin THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotteen saatavuus ratkaisee milloin Sosterissa päästään laajempaan asukkaiden rokottamiseen, Luukkonen sanoo.

Ensimmäisiä iäkkäiden ryhmiä aletaan rokottaa mahdollisimman pian. Rokotusjärjestys poikkeaa influenssarokotusten riskiryhmistä. Koronarokotteissa ensisijaisesti rokotettavan henkilöstön ja hoivayksiköiden jälkeen painotus on iäkkäissä väestöryhmissä.

– Sosterissa näitä rokotusten käytännön suunnitelmia ja aikataulua tehdään parhaillaan. Tulemme tiedottamaan tästä yksityiskohtaisesti, kun suunnitelmat valmistuvat, Luukkonen sanoo.

Rokotuspaikkoja on kaupunkikeskuksen lisäksi tulossa myös taajamiin, ja niille on omat vaatimuksensa. Paikan pitää olla tarpeeksi väljä, jotta yksityisyys ja turvavälit voidaan taata. Rokotettua pitää myös voida seurata 15 minuutin ajan rokotuksen jälkeen.