Eilisen tiedotteen jälkeen Sosterin alueella on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) on tullut uutta tutkimustietoa rokotussuojan vahvuudesta ja rokotuskäytänteistä.  

Ensimmäinen tartunnoista todettiin eilen Savonlinnassa ja se liittyy todennäköisesti aiempiin tartuntoihin alueella. Tartunnanjäljitys on käynnissä. Karanteeniin on asetettu 30 henkilöä tartunnan vuoksi.

Myös toinen tartunta on todettu Savonlinnassa. Tartunta on Juvolan kouluun liittyvä jatkotartunta ja se on todettu karanteenissa olevalla henkilöllä. Tartunta ei aiheuta tällä hetkellä jatkotoimenpiteitä.

THL: Kaksi rokotusannosta antaa erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan

Kaikkien Suomessa käytettävien koronarokotteiden teho on kahden rokoteannoksen jälkeen hyvä koronavirustartuntaa vastaan ja erinomainen sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan. Tulos selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta. Myös kahta eri rokotevalmistetta saaneilla tulokset ovat erinomaiset.

Tutkitut rokotteet olivat AstraZenecan adenovirusvektorirokote Vaxzevria sekä mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax. Tehoa selvitettiin Suomessa asuvilla työikäisillä, eli 16–69-vuotiailla.

Lisää aiheesta THL:n tiedotteesta: https://thl.fi/fi/-/thl-n-tutkimus-tayden-rokotussarjan-teho-on-erinomainen-vakavaa-koronatautia-vastaan-tulokset-samoja-myos-kahta-eri-rokotetta-saaneilla?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Fajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronarokotusten annosväli on jatkossa 6–12 viikkoa

Tutkimustiedon kartuttua THL suosittelee kaikkien Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden annosväliksi 6–12 viikkoa. Myös Sosterissa toimitaan jatkossa THL:n linjauksen mukaan, eli tehosteannoksen saa Sosterin rokotuspisteissä, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa.

Alle kuuteen viikkoon rokotusväliä voi lyhentää THL:n ohjeen mukaisesti vain hyvin perustelluista syistä ja tapauskohtaista harkintaa käyttäen, sillä alle 6 viikon annosväli voi heikentää suojatehoa.

THL:n sivuilla lisätietoja uudesta linjauksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille

Koronan sairastanut tarvitsee vain yhden rokoteannoksen

Tiedon lisääntyessä THL:n on linjannut myös, että PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi koronarokoteannos. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta antaa toista rokoteannosta.

THL:n linjaus täällä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille

Kolmas koronarokoteannos on tulossa rajatuille ryhmille – muun väestön osalta tilannetta arvioidaan syksyn aikana

THL ehdottaa, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdyttäisiin ensimmäisenä antamaan ihmisille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi alentunut. THL määrittelee lähiaikoina tarkemmin, mitkä ovat ne sairaudet tai tilat, joiden vuoksi henkilön immuunipuolustus on merkittävästi heikentynyt.

Lisäksi THL ehdottaa, että kolmas rokoteannos annettaisiin tehosteena niille, jotka ovat saaneet koronarokotuksen 3–4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu mm. ensilinjassa rokotettua terveydenhuollon henkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita, jotka rokotettiin lyhyellä annosvälillä alkuvuodesta 2021.

THL:n suosituksen pohjalta asiasta päättävät myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

THL ja sen tukena Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) myös arvioivat syksyn aikana, tarvitaanko kolmatta rokoteannosta tehosteena myös muille väestöryhmille.

Lisätietoja THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/-/thl-ehdottaa-kolmatta-koronarokoteannosta-rajatuille-ryhmille-muun-vaeston-osalta-tilannetta-arvioidaan-syksyn-aikana?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset