Toinen tartunnoista liittyy Savonlinnan Taidelukion tartuntaketjuun, jossa on nyt kaikkiaan kuusi koronavirustartuntaa. Toinen tartunta on jatkotartunta sunnuntaina ilmaantuneeseen tartuntaketjuun, jossa on nyt yhteensä kolme tartuntaa. Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen ilmaantuvuus luku on tällä hetkellä koko maan kärkipäätä. Jotta koronavirustilanne saadaan alueella pysymään hallinnassa, on äärimmäisen tärkeää, että karanteeniin asetetut pysyvät karanteenissa ja noudattavat tartunnanjäljitystiimiltä saamiaan ohjeita. Karanteenissa on Sosterin alueella edelleen useita satoja henkilöitä.

– Karanteeniin asettaminen tarkoittaa, että henkilö ei saa poistua kotoa ja saa tavata vain omia perheenjäseniään. Esimerkiksi erillään asuvat karanteenissa olevat henkilöt eivät saa tavata keskenään, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Karanteenin aikana kodin ulkopuolella on sallittu ainoastaan ulkoilu, joko yksin tai samassa taloudessa asuvan kanssa. Esimerkiksi kauppaan karanteeniin asetettu ei saa mennä. Eristys on puolestaan vielä tiukempi toimi. Koronavirukseen sairastunut määrätään eristykseen ja tällöin kotoa ei saa poistua lainkaan.

Bileiden aika ei ole nyt

Sosterin tiedossa on, että alueella on pidetty yksityisiä juhlia ja tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle koti- ja mökkibileistä.

– Nyt pitää ymmärtää, että bileiden aika ei ole nyt. Tämän tyyppisissä tilaisuuksissa tartunnat leviävät erittäin herkästi ja yhdet juhlat voivat keikauttaa alueen koronatilanteen hallitsemattomaksi. Nuorten kohdalla toivoisin, että koko perheet kantaisivat tästä nyt vastuuta ja asiasta keskusteltaisiin kotona ja koulussa, Luukkonen sanoo.

Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että Savonlinnan lyseon lukio siirtyy etäopetukseen huomisesta 14.4.2021 alkaen toistaiseksi. Noin sata oppilasta on altistunut koronavirukselle.