Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella todettiin viime viikon aikana kaikkiaan kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät kolmeen tiedossa olevaan tartuntaketjuun.

Viime viikolla todettujen koronavirustartuntojen määrä nousi yhteensä kuuteen. Ensimmäinen tartunta todettiin keskiviikkona 30.9. Itä-Karjalan kansanopistolla. Kansanopistolla tehdyn joukkotestauksen tuloksena todettiin vielä yksi tartunta lisää perjantaina 2.10.

Lauantaina 3.10. todettiin kolme uutta tartuntaa ja sunnuntaina 4.10. yksi. Lauantain ja sunnuntain tartunnat liittyvät kahteen muuhun tartuntaketjuun.

– Tartunnanjäljitystiimit ovat tehneet viikonloppuna kovasti töitä, erityisesti jäljitystä. Määrällisesti kuusi uutta tartuntaa viikon aikana on paljon, mutta koska ne liittyvät selviin ja tiedettyihin tartuntaketjuihin, katsomme että tilanne on rauhallinen ja hallinnassa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Itä-Karjan kansanopiston ketjuun liittyy noin sata altistunutta ja kahteen toiseen ketjuun yhteensä myös noin sata. Altistuneet on asetettu karanteeriin.

– Karanteenissa olevia ihmisiä on sen verran, että jonkin verran positiivisia niistä voi tulla. Ensi viikon loppuun mennessä tiedetään kuinka paljon positiivisia kaikkiaan tulee. Jos uusia tautitapauksia tulee nimenomaan karanteenissa jo olevista, se on sikäli huojentavaa, sillä näin tiedämme tartunnanjäljityksen toimineen, Luukkonen sanoo.

Kahden viikon karanteeni on maltettava pitää

Kaikkien karanteenissa olevien testaaminen ei ole järkevää, sillä testi antaa kuvan vain sen hetken tilanteesta. Taudin itämisaika on kaksi viikkoa, joten kertaalleen negatiiviseksi testatut voivat olla muutaman päivän päästä positiivisia.

– Tämän vuoksi koko kahden viikon karanteeniaika tulee malttaa olla kotona ohjeistusten mukaan. Kaikki oireiset sen sijaan testataan.

Laajennettu maskisuositus on otettu käyttöön koko Sosterin alueella

Laajennettu maskisuositus on perusteltu, koska rauhallisen vaiheen jälkeen todettiin uusia tartuntoja ja altistuneiden määrä on alueella korkea.

– Laajennettu suositus on THL:n kiihtymisvaiheen maskisuosituksen mukainen. Korostan kuitenkin, että varsinaista kiihtymisvaihetta meillä ei ole, olemme edelleen perustasolla epidemiassa. Arvioon vaikuttavat uusien tartuntojen lisäksi tartuntaketjujen jäljitettävyys. Ketjut ovat Sosterin alueella tiedossa, Luukkonen sanoo.

Sosterin laajennettu maskisuositus on voimassa Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan alueella. Maskin käyttöä suositellaan kaikkiin toisen asteen oppilaitoksiin, korkeakouluihin ja lukioihin. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan esimerkiksi yleisötilaisuuksissa tai kauppakeskuksissa, joissa turvaetäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista.

Vierailuja potilaiden ja palvelutalojen asukkaiden luona kehotetaan harkitsemaan tarkkaan

Taudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee välttämään vierailuita potilaiden luona sairaalassa ja terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat.
Vahva harkintaa pyydetään myös siihen, kannattaako osastoilla ja palvelutaloissa vierailla. Kokoontumisia kannattaa harkita ja Koronavilkku ladata käyttöön.

Katso THL maskisuositus tästä