Itä-Savon ja Savonlinnan seudun tuhkarokkoepidemia voidaan katsoa päättyneeksi. Sosterin eli Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella varmistettiin kesä-elokuun aikana yhteensä viisi tuhkarokkotapausta. 

– Kun otetaan huomioon tiedossa olevien varmistettujen tapausten tartuttava aika sekä tuhkarokon itämisajat, on hyvin pieni todennäköisyys, että epidemiaan liittyviä uusia tapauksia ilmaantuu, infektioylilääkäri Sakari Vuorinen Sosterista sanoo.

Itä-Savon alueen kesän aikaisesta tuhkarokkoepidemiasta on valmistunut raportti Euroopan tartuntatauteja käsittelevässä Eurosurveillance-julkaisussa: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=22857

Raportin mukaan tuhkarokkoa esiintyy epidemiana useissa Euroopan maissa, joissa rokotekattavuus on alle 95 prosenttia väestöstä. Suomessa tuhkarokkorokotekattavuus on MPR-rokotteen myötä ollut yli 95 prosenttia 1990-luvun puolivälistä lähtien. Laumaimmuniteetti on suojannut myös rokottamattomia, eikä kotoperäisiä tuhkarokkotartuntoja ole maassamme esiintynyt vuoden 1996 jälkeen.

– Viime vuosina yleistynyt rokotevastaisuus on johtanut siihen, että tänä päivänä monilla alueilla Suomessa tuhkarokkosuoja on alle 95 prosentilla alueen väestöstä, joten tauti voi alkaa uudelleen levitä useilla paikkakunnilla. Itä-Savon alueella rokotuskattavuus on hyvä, ja jopa myönteisesti kohentunut epidemian myötä, Vuorinen sanoo.

Tuhkarokolta on suojassa, jos sen on varmuudella sairastanut aiemmin tai jos on saanut kaksi annosta MPR-rokotetta. Rokotettukin henkilö voi saada tuhkarokon, mutta rokotukset suojaavat taudin vaikeimmilta oireilta ja taudin sairastaa lievempänä.