Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin alueelta on tammikuussa satunnaisotannassa löytynyt koronaviruksen brittimuunnos eli UK-varianttivirusmuunnos. Sosteri sai tiedon muuntoviruksen löytymisestä 4.2.2021 THL:stä. Kyseisen potilaan eristys on päättynyt jo 19.1.2021.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Itä-Savossa on todettu virusmuunnosta. Kaikista Suomen koronaviruslöydöksistä valitaan viikoittain otos THL:ään ja virus löytyi satunnaisotannassa.

Itä-Savossa todettu virusmuunnos on lähtöisin alueen ulkopuolelta, eikä siihen ole liittynyt leviämistä. Brittimuunnoksen on arvioitu tarttuvan helpommin kuin Suomessa aiemmin kiertänyt koronaviruskanta.

Virusmuunnos ei liity alueella nyt aktiiviseen bussimatkaketjuun

Tartunnanjäljityksen edetessä on selvinnyt, että virusmuunnos ei ole kytköksissä alueella nyt aktiiviseen bussimatkaketjuun välillä Helsinki-Savonlinna 26.1.2021. Myös tämän ketjun näyte on mennyt sekvenssointiin, jonka vastaukset tulevat myöhemmin.

THL:n ohjeet siihen, miten muuntuneilta koronaviruksilta voi suojautua

Uusien virusmuunnosten leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin aiemmin esiintyvän koronaviruksen tarttumista:

• pitämällä yli kahden metrin turvavälin
• huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
• käyttämällä kasvomaskia, kun liikkuu paikoissa, joissa on muita ihmisiä
• menemällä koronatestiin, jos saa vähäisiäkään koronan oireita

Lisätietoja virusmuunnoksista THL:n verkkosivulta
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/muuntuneet-koronavirukset