Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, mutta valtakunnallisten ohjeiden mukaan valmiutta on nostettu.

Sosteri toimii mahdollisissa koronavirusepäilyssä sosiaali- ja terveysministeriön suositteleman linjauksen mukaisesti.

– Linjauksen mukaan epäillyistä tapauksista ei tiedoteta medialle, jotta vältämme turhaa huolta ihmisissä, vs. johtajaylilääkäri Veikko Karvanen toteaa.

Mikäli Itä-Savon alueella varmistuu tautitapaus, Sosteri tiedottaa asiasta.

– Väestön kannalta edelleen keskeisintä on muistaa hyvä käsihygienia, myös yskiessä ja nenää niistäessä, Karvanen sanoo.

Suomessa tehtyjen testien kokonaismäärästä kertoo THL päivittäin. Tämä käytäntö on jo toiminnassa. Valtakunnallinen tieto koronaviruksesta löytyy parhaiten THL:n sivuilta, osoitteessa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Jos epäilet tartuntaa

Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, ensimmäinen toimenpide on yhteydenotto puhelimitse keskussairaalan päivystykseen p. 116 117. Puhelimessa saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta antaa yleistä tietoa koronaviruksesta

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Numerosta kertovat THL:n verkkosivut: https://thl.fi/fi/-/valtakunnallinen-puhelinneuvonta-koronaviruksesta-kaynnistyy-?redirect=%2Ffi%2F