HPV-rokote eli papilloomavirusrokote on ollut osana kansallista rokotusohjelmaa tytöillä jo vuodesta 2013. Tänä syksynä kansallinen rokotusohjelma laajenee HPV-rokotuksen osalta koskemaan myös poikia.

HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syövilta ja muilta haitoilta, etenkin kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta. Tämän lisäksi HPV-rokotteella voidaan ehkäistä emättimen ja ulkosynnyttimen syöpiä, peräaukon ja peniksen syöpiä sekä pään ja kaulan alueen syöpiä.

HPV-rokotesarjaan kuuluu kaksi rokotetta alle 15-vuotiailla ja kolme rokotetta yli 15-vuotiailla. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat 5. ja 6.luokkalaiset. Lisäksi siirtymävaiheessa, lukuvuosina 2020-2021 ja 2021-2022, ilmaista rokotetta tarjotaan myös 7.-9. luokkalaisille pojille.

HPV-rokotteen tehoa ja turvallisuutta on tutkittu paljon useissa laajoissa väestötutkimuksissa. Rokotteen turvallisuudesta on vahva näyttö. Tavallisimmat haitat ovat pistosalueen paikallisoireet (mm kipu, punoitus ja turvotus). Myös ohimeneviä yleisoireita on kuvattu rokotuksen jälkeen jonkin verran.

Lisätietoa HPV-rokotteesta

THL: HPV- eli papilloomavirusrokote: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/hpv-eli-papilloomavirusrokote

THL: Poikien HPV-rokotukset: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/hpv-eli-papilloomavirusrokote/poikien-hpv-rokotukset

THL:n HPV-rokote sivu nuorille: https://hpv-rokote.fi/