Essoten hallitus on nimennyt (1.7.) sote-uudistuksen Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun Väliaikaisen valmisteltutoimielimen (Vate). Vaten asettaminen oli hallituksen heinäkuun kokouksen ainoa päätösasia.

Virallisen päätöksentekijän rooliin toimielimen asettajksi valikoitui kevään neuvottelu- ja selvitysjakson aikana Essote, joka vastaa myös Vaten hallinnollisesta tuesta. Ehdotuksen Vaten asettajasta ja kokoonpanosta teki maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

  • Väliaikaisen valmisteltutoimielimen asettaminen oli historiallinen hetki Etelä-Savolle. Oli ilo ja kunnia olla tekemässä tätä päätöstä maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen yhdistämisen tärkeän valmisteluelimen asettamisesta, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk).

Valmisteluelimen kokoonpano on hyväksytty kaikissa alueen kunnissa ja sote-kuntayhtymissä sekä pelastuslaitoksen johtokunnassa.

Väliaikainen valmistelutoimielin vastaa hyvinvointialueen valmistelusta, kunnes aluevaltuusto on vaalien myötä valittu ja aluehallitus asetettu vuoden 2022 alkupuolella. Väliaikaisen valmistelutoimielimen tehtäviin kuuluu mm. henkilöstön siirtosuunnitelman sekä toiminnan ja hallinnon järjestämisen valmistelu.

  • Tehtävää on paljon ja aikataulu tiukka. Selviämme urakasta varmasti hyvin. Valmistelua on tehty paljon sote-uudistuksen edellisellä kierroksella ja yhteistyö on edennyt kevään mittaan pitkälle käytännön valmistelutoimiin, kertoo Vaten puheenjohtaja Saara Tavi.

Toiminnan ja hallinnon käynnistämisen toimeenpanon seuraamiseksi ja tueksi tulee seurantaryhmä.   Seurantaryhmään kuuluvat Etelä-Savon maakuntavaltuustossa toimivien poliittisten puolueiden edustajat. Etelä-Savon sote-uudistuksen ohjausryhmä jatkaa toimintaansa koko hyvinvointialueen valmistelun tukevana ryhmänä.

VÄLIAIKAISEN VALMISTELUTOIMIELIMEN KOKOONPANO:

Varsinainen jäsen Varajäsen
Pj Saara Tavi/Sosteri Jaana Luukkonen/Sosteri
vpj Seppo Lokka/Pelastuslaitos Tuomo Halmeslahti/Pelastuslaitos
vpj Santeri Seppälä/Essote Niina Kaukonen/Essote
jäsen Ilkka Fritius/Vaalijala Maarit Rantakurtakko/Vaalijala
jäsen Timo Halonen/Mikkeli Jukka Ollikainen/Mäntyharju
jäsen Janne Laine/Savonlinna Minna Laurio/Enonkoski
jäsen Ulla Nykänen/Pieksämäki Kimmo Kainulainen/Kangasniemi
jäsen Kristiina Järvenpää/Rantasalmi Juho Järvenpää/Sulkava
jäsen Seppo Ruhanen/Hirvensalmi Leena Ruotsalainen/Pertunmaa
jäsen Mervi Simoska/Juva Niina Kuuva/Puumala

Väliaikaisen valmistelutoimielimen esittelijänä toimii kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen Essotesta ja hänen varallaan muutosjohtaja Sami Sipilä Etelä-Savon sote-uudistuksesta.

  • Olemme tekemässä nyt yhdenvertaiselta pohjalta Etelä-Savoon täysin uutta aluehallintoa, jolla on oma päätöksenteko, johto,  henkilöstö ja talous. Nykyiset sote-organisaatiot lakkaavat. Pelastuslaitos on jo pitkään harjoittanut alueen kattavaa toimintaa toimintaa ja nyt  myös lakisääteiset sote-palvelut järjestetään koko maakunnan alueella, sanoo Kortelainen.

Lue lisää

Lisätietoja

Aira Kietäväinen
Hallituksen puheenjohtaja
Essote
aira.a.kietavainen@gmail.com
050 349 1353

Saara Tavi
Vt. kuntayhtymän johtaja
Sosteri
saara.tavi@sosteri.fi
044 417 4100

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote
risto.kortelainen@essote.fi
050 5228 677

Seppo Lokka
Pelastusjohtaja
Etelä-Savon pelastuslaitos
seppo.lokka@espl.fi
0201 3344 00

Ilkka Fritus
Kuntayhtymän johtaja
ilkka.fritius@vaalijala.fi
050 602 78

Sami Sipilä
Muutosjohtaja
Etelä-Savon sote-uudistus
sami.sipilä@etela-savo.fi
044 770 0577