Koronapandemian aikana on tärkeää huomioida myös talouden nelijalkaiset perheenjäsenet. Lemmikinomistajien kannattaa kartoittaa, mihin oma lemmikki voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri olla avuksi, jos omistaja on estynyt hoitamasta eläintä?

On suositeltavaa tehdä asunnosta löytyvistä lemmikeistä lista. Tämän listan voi kiinnittää näkyvälle paikalle talon sisällä ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään.

– Listasta esimerkiksi ensihoito saa tiedon kaikista asunnossa olevista eläimistä. Samalla hän pystyy tarvittaessa ilmoittamaan ilman hoitajaa jäävistä eläimistä omistajan ilmoittamalle hoitajalle tai eläinsuojeluviranomaisille, valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu Sosterista sanoo.

Sosterin valvontaeläinlääkäri voi listan avulla ottaa huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä. Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös mahdollisen hoitajan tai jonkun läheisen yhteystiedot.

– Yhteystietojen avulla saadaan lemmikeistä tarvittaessa lisätietoja ja voidaan keskustella niiden hoidosta, Järvensivu sanoo.

Omakotitalossa asuvien kannattaa varmistaa myös, että vara-avaimet omaavien henkilöiden ovat listassa.

Eläinsuojeluviranomaisten resurssit eniten apua kaipaaville

Poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit voivat olla ylikuormittuneet ja apua voidaan joutua säästämään eniten apua kaipaaville.

– Lemmikkien omistajien kannattaa mahdollisuuksien mukaan etsiä varahoitopaikka itse, Järvensivu kehottaa.

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa.

– Kotona kannattaa pitää eläimille riittävästi rehua ja lääkettä, jos eläin on jatkuvalla lääkityksellä. Jatkuvasti tarjolla pitää olla puhdasta juomavettä, joka hätätapauksessa riittää muutaman päivän ajaksi.

Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle kuitenkin tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään sille järjestämään väliaikainen hoitopaikka mahdollisimman pian. Hoitokustannukset koituvat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi.

Eläinlääkinnän yhteystiedot

www.sosteri.fi/elainlaakinta

www.sosteri.fi/elainlaakaripaivystys