Kuvassa koira toipumassa leikkauksen jälkeen. Kuva: Tinja Toikka.

Omistaja on velvollinen järjestämään eläimen sairastuessa sille asianmukaista hoitoa. Eläimen kärsimystä ei tule jäädä seuraamaan pitkäksi aikaa ilman eläimen hoitoa tai lopetusta, muistuttaa Sosterin eläinlääkintä.

Eläinsuojelulaki velvoittaa eläimen omistajan hankkimaan eläimelle asianmukaista hoitoa eläimen sairastuessa, eikä eläimelle saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä laiminlyömällä eläimen hoitoa.

– Vakavissa sairauksissa tämä käytännössä aina tarkoittaa eläinlääkärikäyntiä. Tämä pätee myös korona-aikana, vaikka ymmärrettävästi ihmisten arjessa saattaa nyt olla poikkeuksellisia haasteita. Eläimelle ei saa silti missään olosuhteissa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä laiminlyömällä sen hoitoa, eläinlääkäri Tinja Toikka Sosterista sanoo.

Eläimen ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta on huolehdittava korona-aikanakin

Sairauksien hoidon lisäksi omistajan on huolehdittava esimerkiksi rokotuksista, hammashoidosta ja lisääntymisen kontrolloinnista.

– Hammashoidosta huolehtiminen on eläimen hyvinvoinnin kannalta olennaista. Huonokuntoiset hampaat voivat aiheuttaa eläimelle merkittävää kipua, eivätkä usein osaa ilmaista hammaskipuaan omistajalle, Toikka sanoo.

Myös erityisesti vapaasti ulkoilevien kissojen sterilisointi ja kastrointi on tärkeää, koska hallitsemattomasti lisääntyvät kissapopulaatiot ovat merkittävä eläinsuojelullinen ongelma Suomessa.

Vanhenevalle eläimelle on varmistettava kivuton elämä sen loppuaikoina

Vanhenevan lemmikin kanssa on varmistettava eläimelle mahdollisimman laadukas elämä loppuaikoina mm. riittävällä kivunhallinnalla. Eläin on myös päästettävä paremmille maille eutanasialla ennen kuin kivut ja kärsimykset muuttuvat kohtuuttomiksi.

– Eläinten kivun arviointi voi olla omistajalle haastavaa, sillä eläimet äärimmäisen harvoin ääntelevät kivusta. Merkit ovat usein paljon hienovaraisempia kuten hidastuminen, jäykkyys, väsyneisyys ja vetäytyminen ja turvan hakeminen, Toikka kertoo.

Vakavan sairauden oireita voivat myös olla eläimen tahaton laihtuminen, vatsaontelon turpoaminen, runsas juominen ja pitkittyneet ruuansulatuskanavaoireet.

Eläinlääkäripalveluita on tarjolla vuorokauden ympäri

Eläinlääkäripalveluita tarjoavat alueella arkipäivisin sekä kunnallinen eläinlääkintä että yksityiset toimijat.  Virka-ajan ulkopuolella (arkisin klo 16-8 sekä viikonloppuisin ja pyhinä) toimii kunnallinen eläinlääkäripäivystys, joka on tarkoitettu kiireistä hoitoa vaativille tapauksille. Erityisesti yöaikaan (klo 22-8) päivystys on tarkoitettu vain äkillisesti alkaneille, vakaville sairaustiloille, jotka eivät voi odottaa aamuun.

– Eläimen yleisvointi on usein hyvä mittari hoidon kiireellisyyden arvioinnissa: jos yleisvointi on huonontunut ja eläin on voipunut ja vetämätön, on yleensä syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin viimeistään seuraavana aamuna, Toikka sanoo.

Jos omistaja on epävarma eläimen oireiden vakavuudesta, on toki parempi soittaa ja kysyä neuvoa. Lievempien oireiden, kuten pienten haavojen ja lievien ruuansulatuskanavaoireiden kotihoitoon löytyy nykyään netistä hyvin ohjeita.

Vinkki: Sopimattomien asioiden syömisen varalta suosittelemme kaikkia koiranomistajia pitämään koiran kotiapteekissa 3 % -vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista. Eläinlääkäri antaa ohjeet puhelimessa tilannekohtaisesti. Kissa täytyy aina oksettaa eläinlääkärin vastaanotolla.

Sosterin kunnaneläinlääkärien vastaanotoilla tulee edelleen noudattaa koronaohjeita

  • Vastaanotolla ei voi asioida, jos itsellä tai lähipiirissä on mahdollisia koronaoireita tai jos on karanteenissa. Tällöin on järjestettävä joku muu tuomaan eläin.
  • Vastaanotolla asioidessa tulee käyttää maskia ja huolehtia käsihygieniasta.
  • Eläimillä saa olla vain yksi saattaja mukanaan, poikkeustapaukset sovitaan erikseen.
  • Eläinlääkärikäynnit vain sovitusti etukäteen soittamalla. Neuvonta-asiat hoidetaan puhelimitse.

 

Sosterin eläinlääkinnän yhteystiedot: www.sosteri.fi/elainlaakinta