Kuva: Sosterin ylilääkäri Timo Tuominen luennoi  9.10.2018 aiheesta ”Diabeteksen hoidon tavoitteet” Linnalassa klo 18-20.

Diabetes on monimuotoinen sairaus ja sen eri tyyppeihin voi sairastua monen ikäisenä. Yhteistä sairauksille on eriasteinen insuliinierityksen häiriö tai usein liikapainoisuuteen liittyvä insuliinin tehoamattomuus, jolloin verensokeri kohoaa. Sosteri järjestää yhdessä Savonlinnan Seudun Diabetes ry:n ja Linnalan Setlementti ry:n kanssa maksuttoman Terveyttä diabeetikoille -luentosarjan, joka alkaa lokakuussa.

Tyypin 1 diabeteksen hoidossa puuttuva insuliini on korvattava insuliinipistoksilla tai – pumpulla. Annokset sovitetaan vaihtelevaan arkeen verensokerin omamittauksilla ja hiilihydraattien arvioinnilla. Tyypin 2 diabeteksessa elintapahoitoon yhdistetään tarvittaessa sokeriaineenvaihduntaa tehostavia tablettilääkkeitä tai pistoksia, myös insuliinia tarvittaessa.

Suurella joukolla suomalaisista on suurentunut, usein perinnöllinen riski sairastua diabetekseen. Itse sairastumiseen vaikuttavat kuitenkin monet tekijät.

– Suurentuneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen voidaan vaikuttaa elintavoilla. Varhainen diabetesriskin tai diabeteksen toteaminen on sen vuoksi tärkeää. Panostamalla ennaltaehkäisyyn on mahdollista välttää moni sairastuminen. Lisäksi varhaisvaiheessa hoito on helpompaa.  Tyypin 1 diabetesta ei vielä osata ehkäistä, mutta ehkäisymahdollisuuksien tutkiminen on pitkällä mm. Suomessa, kertoo ylilääkäri Timo Tuominen, joka hoitaa Sosterin alueen diabeetikkoja työkseen.

Diabetes jyllää usein piilevänä

Huolestuttavaa on se, että suuri joukko tyypin 2 diabetesta sairastavia ei ole lainkaan tietoinen taudistaan, koska tauti ei alkuvaiheessa aiheuta aina erityisiä oireita.

– Kun lisääntynyt riski havaitaan ajoissa, voidaan tyypin 2 diabeteksen kehittymistä viivästyttää huomattavasti, tai jopa estää tauti kokonaan elintapoja korjaamalla.  Samalla vähenee myös dementiaan ja sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski, Tuominen sanoo.

Diabeteksen hyvällä hoidolla tavoitellaan mahdollisimman normaalia ja tervettä elämää. Parhaisiin hoitotuloksiin päästään diabeetikon ja terveydenhuollon ammattilaisten luottamuksellisella yhteistyöllä. Diabeetikolla itsellään on hoidossa keskeinen rooli päivittäisissä päätöksissään.

Tietopaketti omahoidon tueksi on Sosterin kotisivuilla

Sosterin kotisivuille https://www.sosteri.fi/asiointi/asiakaspolut-ja-hoitopolut/ on koottu sairastumisriskissä olevien ja jo sairastuneiden tueksi materiaalipankki, ”Diabeteksen hoitopolut”. Sieltä on helposti löydettävissä tärkeää tietoa omahoidon tueksi ja myös alueen ammattilaisten käyttöön.

– Hoitopolut kuvaavat sairauden hoitokäytäntöjä Sosterissa ja sieltä löytyy runsaasti omahoitoa tukevia hoito-ohjeita sekä tietoa vastaanottokäyntien sisällöstä. Sisällöstä löytyy linkkejä myös esim. valtakunnallisiin hoitosuosituksiin. Myös oman riskin sairastua diabetekseen voi testata sivustolla, tietopakettia kehittänyt Tuominen kertoo.

Terveyttä diabeetikoille -luentosarja alkaa Savonlinnassa

Sosteri järjestää yhdessä Savonlinnan Seudun Diabetes ry:n ja Linnalan Setlementti ry:n kanssa Terveyttä diabeetikoille -luentosarjan. Kaikille avoimet ja maksuttomat asiantuntijaluennot käynnistyvät ti 9.10.18 klo 18- 20 teemalla Diabeteksen hoidon tavoitteet, asiantuntijana ylilääkäri Timo Tuominen. Tapaamisia on kuukausittain ja teemat noudattavat diabeteksen ennaltaehkäisyn ja hoidon kannalta keskeisiä aiheita, kuten ravintoa, liikuntaa, jalkojen terveyttä ja diabeteksen lääkehoitoa. Luennoijina ovat kunkin teeman asiantuntijat. Terveyttä diabeetikoille järjestetään Linnalassa, Sotilaspojankatu 7, Savonlinna.  Tervetuloa mukaan, kuulemaan ja keskustelemaan toivotaan runsasta yleisöä.

Lisätietoja

Terveyttä diabeetikoille -luentosarjan ohjelma: terveytta_diabeetikoille_2018_2019

Katso kuvasta miten diabeteksen hoitopolut löytyvät verkkosivuiltamme www.sosteri.fi:  liite_ohje_diabetespolkuun