Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin THL:n sekvensointiin lähettämät loputkin näytteet ovat valmistuneet. Kaikki bussimatkaketjuun välillä Helsinki-Savonlinna 26.1.2021 liittyvät sekvensoidut koronavirusnäytteet ovat varmistuneet koronaviruksen eteläafrikkalaiseksi muunnokseksi.

Tammi-helmikuussa Itä-Savon alueella paljon koronavirustartuntoja aiheutti ryvästymä, joka sai alkunsa 26.1.2021 bussimatkalla välillä Helsinki-Savonlinna. Noin kolmasosa bussiketjun positiivista näytteistä lähetettiin THL:n sekvensointiin. Ne ovat kaikki varmistuneet koronaviruksen etelä-afrikkalaiseksi muunnokseksi.

– Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

Kaiken kaikkiaan ketjussa todettiin 56 jatkotartuntaa Sosterin testaamana ja kahdeksan muiden sairaanhoitopiirien testeissä. Aiemmin 23.2.2021 Sosteri tiedotti, että yhdellä henkilöllä bussimatkaketjuun liittyen on havaittu koronaviruksen eteläafrikkalainen virusmuunnos. Jo tuolloin myös arvioitiin, että loputkin ketjusta sekvensointiin lähetetyt näytteet saattavat varmistua virusmuunnokseksi.

Opiskelijailtaan 26.1.2021 liittyvässä ketjussa virusmuunnosta ei puolestaan ole sekvensoinneissa todettu.