Pidä huolta itsestäsi!

Monia kansantauteja voidaan tehokkaasti ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Päivittäisellä liikunnalla, monipuolisella ruokavaliolla, maltillisella päihteiden käytöllä ja riittävällä levolla ennalta ehkäiset esimerkiksi diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä muistisairauksia.

Tekemällä alla olevia testejä saat tietoa omasta riskistäsi sairastua. Riskitestin ohessa on linkkejä omahoidon tukemiseen. Jos sinulla on selkeitä sairauden oireita tai sairastumisriski on korkea, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Diabetesriskitesti

Jos saat riskitestistä 12 pistettä tai enemmän, hakeudu diabetesriskisi tarkempaa arvioita varten oman alueesi terveydenhoitajan, sairaanhoitajan tai työterveyshoitajan vastaanotolle.  Sähköisesti voit olla yhteydessä terveysaseman sairaanhoitajaan tai Sosterin työterveyshuollon asiakkaana voit varata aikaa työterveyshuoltoon.  Voit ottaa yhteyttä myös soittamalla. Kerro yhteydenotossasi diabetesriskitestin tulos ja oma näkemys terveydentilastasi.

Testaa syömistottumuksesi


Testaa suolan saantisi

Vinkkejä suolan vähentämiseen löydät THL:n  sydän-sivuilta


Tarkista proteiinin tarpeesi

Täältä löydät tietoa vanhusten proteiinin tarpeesta.


FINRISKI-laskuri

FINRISKI-laskurilla voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina ja antaa jokaisen sairauden kohdalle kolme pylvästä ja näiden alle prosenttiluvun. Jos riskituloksesi (purppuranvärinen pylväs) on yli 10 prosenttia, sinun tulisi keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Ota yhteyttä terveysaseman sairaanhoitajaan tai Sosterin työterveyshuollon asiakkaana voit varata aikaa työterveyshuoltoon.  Voit ottaa yhteyttä myös soittamalla. Kerro yhteydenotossasi laskurin tuloksista ja oma näkemys terveydentilastasi.

Tietoa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä ja ehkäisystä löydät täältä.


AUDIT = Alkoholin käytön riskitesti

Jos sinulle herää huoli omasta tai läheisen päihteiden käytöstä, niin ota yhteyttä Sosterin päihdehuollon palveluihin.


Nikotiiniriippuvuustesti


Masennuskysely (BDI-21)

Nuorten mielialakysely

Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta  löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja.


Muistisairauden riskitesti

Riskitesti

Terveillä elintavoilla ehkäiset parhaiten muistisairauksia. Mikäli olet huolissasi omasta tai läheisesi muistiin liittyvistä ongelmista, ota yhteyttä sähköisesti huoli-lomakkeella. Lisätietoa saat muistihoitajalta  tai ikääntyneiden neuvontapiste Nestorista.