Ilmoittautuminen tehdään itseilmoittautumislaitteella eli itseilmolla asettamalla viivakoodillinen kela-, ajo- tai henkilökortti laitteen kortinlukijaan tai näppäilemällä henkilötunnus kosketusnäytölle. Laite tunnistaa tästä sen käyttäjän ja ohjaa omien tietojen tarkastamiseen, ilmoittautumisen tekemiseen sekä yksikköön siirtymiseen.

Ilmoittautumisen yhteydessä automaatti näyttää ilmoittautujan henkilötiedot potilastietojärjestelmästä, jolloin oman puhelinnumeron voi tarvittaessa itse korjata. Yhteyshenkilöiden tiedot tarkastetaan tarvittaessa hoitavassa yksikössä ammattilaisen kanssa. Ilmoittautuminen ja tietojen muutokset siirtyvät suoraan potilastietojärjestelmään ja yksikön henkilökunnalle tiedoksi. Käyttäjä saa lopuksi kulkuohjeen yksikköön siirtymiseksi.

Laitteella ilmoittautuneen ei tarvitse enää ilmoittautua yksikössä ellei hänellä ole sähköisen reseptin, Potilastiedon arkiston tai Yhteisrekisterin informointeja saamatta. Nämä informoinnit potilas voi jo ennen vastaanotolle saapumista käydä kuittaamassa Omakannasta. Myös mahdollisesta tarpeesta tarkistaa yhteyshenkilöiden tiedot tulee ilmoittaa yksikössä.

Itseilmoittautumispisteet sijaitsevat keskussairaalan pääsisäänkäynnin aulassa, Savonlinnan pääterveysaseman hammashoitolassa, neuvolassa ja vastaanotolla sekä Kerimäen terveysaseman vastaanotolla.