Ilmoittautuminen tehdään itseilmoittautumislaitteella eli itseilmolla asettamalla viivakoodillinen kela-, ajo- tai henkilökortti laitteen kortinlukijaan tai näppäilemällä henkilötunnus kosketusnäytölle. Laite tunnistaa tästä sen käyttäjän ja näyttää ruudulla tulossa olevan ajanvarauksen tiedot. Samalla välittyy kyseiseen yksikköön tieto potilaan saapumisesta.

Ilmoittautumisen yhteydessä automaatti näyttää myös ilmoittautujan henkilötiedot potilastietojärjestelmästä, jolloin oman puhelinnumeron sekä yhteyshenkilön tiedot voi tarvittaessa itse korjata. Voi myös lisätä tai poistaa yhteyshenkilöitä. Ilmoittautuminen ja tietojen muutokset siirtyvät suoraan potilastietojärjestelmään ja poliklinikan henkilökunnalle tiedoksi.

Itseilmo ohjaa lopuksi potilaan oikeaan paikkaan näyttämällä missä poliklinikka, tutkimusyksikkö tai sijaitsee ja antamalla kulkuohjeen.

Laitteella ilmoittautuneen ei tarvitse enää ilmoittautua yksikössä ellei hänellä ole sähköisen reseptin, Potilastiedon arkiston tai Yhteisrekisterin informointeja saamatta. Nämä informoinnit potilas voi jo ennen vastaanotolle saapumista käydä kuittaamassa Omakannasta.

Itseilmoja on keskussairaalan sisäänkäynneillä kahvion aulassa alimmassa kerroksessa ja pääsisäänkäynnin aulassa sekä Savonlinnan pääterveysaseman hammashoitolassa, neuvolassa ja vastaanotolla.