Kuva: Tiimi valmistautuu tekonivelleikkaukseen Savonlinnan keskussairaalassa. Kuvassa vasemmalta kirurgi Juha Lumiaho, erikoistuva lääkäri Lauri Rossi ja sairaanhoitaja Taija Silvennoinen.

Hallitseeko lonkan tai polven kipu jokapäiväistä elämääsi? Onko toimintakykysi selvästi alentunut? Älä huolestu, useimmissa tapauksissa asia on hoidettavissa turvallisesti.

– Tekonivelkirurgia on tänä päivänä hyvin kehittynyttä, se tapahtuu useimmiten selkäydinpuudutuksessa ja leikkaus kestää alle tunnin, Sosterin tekonivelkirurgi ja lääketieteen tohtori Juha Lumiaho valaisee.

Sosterissa tekonivelkirurgia on kokeneissa käsissä, sillä kaikilla kolmella tekonivelkirurgilla Juha Lumiaholla, Jukka Kettusella ja Unto Päivärinnalla on Suomen Artroplastiayhdistyksen myöntämä tekonivelkirurgian asiantuntijalääkärin pätevyys ja tuhansien tekonivelleikkauksien kokemus.

Nopeasti hoitoon

– Tekonivelpotilaan leikkaushoito on suunniteltu kokonaisuus, jossa huolellinen esivalmistelu, varmistettu leikkausoperaatio ja asiantunteva kuntoutus muodostavat kokonaisuuden, joka toteutetaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, Sosterin tekonivelkirurgi Juha Lumiaho painottaa.

– Tarvitset lähetteen omalta hoitavalta lääkäriltäsi ja hoitoprosessi alkaa täällä Sosterissa huolellisella terveydentilan tarkastuksella. Koko hoitoprosessi on keskimäärin ohi noin kahdessa kuukaudessa, sillä kuntoutus alkaa heti leikkauksen jälkeen. Moniammatillinen hoitotiimimme tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman, jonka avulla kuntoutuksesi etenee, Lumiaho opastaa.

Helpompaa kuin luulin

Usein potilas ’kuuntelee’ nivelvaivaansa turhaan. Leikkauksesta toipumista edesauttaa, jos potilaan yleiskunto on hyvä, mutta mitään erityisiä toimenpiteitä ennen mahdollista leikkausta ei tarvita.

– Leikkauksen jälkeen vuodeosastohoito kestää tyypillisesti vain kaksi vuorokautta. Kävelyharjoitukset aloitetaan heti leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kivunhoitoon kiinnitetään erityistä huomiota leikkauksen jälkeen. Elämä ja liikkuminen helpottuvat tekonivelleikkauksen jälkeen ja voit taas harrastaa haluamiasi asioita, Lumiaho tietää.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä tekonivelleikkauksista, soita Sosteriin numeroon 044 417 3431, numerossa palvelemme sinua arkisin klo 9-11.

Suosi oman maakunnan sairaalaa, autat myös päivystyksen pysymistä korkeatasoisena

– tekonivelkirurgia on Itä- ja Etelä-Savossa huipputasoa