Opetussairaala

Savonlinnan keskussairaala on opetussairaala ja terveysasemat opetusterveysasemia, joten potilaiden hoitoon osallistuu sekä lääketieteen että sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita. Opiskelijoiden suorittamat tutkimukset ja toimenpiteet tapahtuvat pätevän lääkärin tai hoitajan valvonnassa.

Potilaalla tai lapsen puolesta huoltajalla oikeus kieltäytyä opetuspotilaana olosta. Kieltäytyminen ei vaikuta mitenkään hoitoon.

Huolehditaan käsihygieniasta

Monet taudit tarttuvat käsien kautta ja leviävät helposti erityisesti sairaaloiden ja vastaanottojen kaltaisissa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Hyvä käsihygienia ja huolellinen, riittävän usein toistuva käsien pesu auttaa välttämään tartuntoja. Myös omaisten ja vierailijoiden toivotaan käyttävän käsihuuhdetta ennen ja jälkeen vierailun. Annostelijat löytyvät yleisistä tiloista, käytäviltä ja potilashuoneista. Henkilökunta opastaa tarvittaessa käsihuuhteen käytössä.

Käsihygienia

TUPAKOINTI

Sosteri on savuton ja Sosterin yksiköiden sisätiloissa tai piha-alueilla ei saa tupakoida. Tupakointikielto perustuu sairaanhoitopiirin velvollisuuteen kamppailla tupakoinnin aiheuttamia terveyshaittoja vastaan ja tavoitteena on suojella potilaiden, vierailijoiden ja työntekijöiden terveyttä sekä lisätä paloturvallisuutta.

  • Tupakointi on kielletty hoitotiloissa, auloissa, odotushuoneissa ja potilaiden oleskelutiloissa mukaan lukien siirrot eri yksiköiden välillä.
  • Ovia ei saa tukea raolleen eikä ovensuussa saa tupakoida paloturvallisuuden takia.
  • Potilaiden tupakointi sallitaan vain tarkoitukseen suunnitelluissa ulkokatoksissa ja henkilökunta ei saata potilaita tupakointipaikoille.
  • Palveluasumisessa ja pitkäaikaisten potilaiden kohdalla kunnioitetaan potilaiden ja asukkaiden itsemääräämisoikeutta.
  • Tarvittaessa potilaille voidaan tarjota korvaus- ja vierotushoitolääkettä hoitojakson ajaksi.
  • Nikotiinikorvaus- ja lääkehoito on ilmainen osastohoidon aikana.
  • Vierailijat ohjataan tarvittaessa merkityille tupakointipaikoille, muualla tupakointi on kielletty.

HAJUSTEET

Asiakkaita, potilaita ja vierailijoita pyydetään välttämään hajusteiden (hajuvedet, partavedet, voimakkaan tuoksuiset pesuaineet ja pyykinhuuhteluaineet) käyttöä Sosteriin tullessa. Sosterissa on paljon allergisia potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, jotka saavat voimakkaista hajuista allergisia oireita.

PUHELIMET

Omien matkapuhelinten käyttö on Sosterin terveysasemilla, sairaalassa ja muissa yksiköissä pääasiassa sallittua muut asiakkaat huomioiden. Jos jossain on puhelimen käyttö kielletty, niin siitä on erikseen ohjeistettu. Muita asiakkaita ja henkilökuntaa ei saa valokuvata.

POTILAIDEN KÄYTÖSSÄ OLEVAT TIETOKONEET

Asiakaspääte sijaitsee Savonlinnan pääterveysaseman odotustilassa verenpaineen itsemittauspisteen yhteydessä.