Elimistösi hyvä ravitsemustila on välttämätöntä, jotta muu hoitosi ja Sinulle mahdollisesti tehtävät toimenpiteet onnistuvat. Siksi kaikkien aterioiden syöminen on tärkeää.

Vuodeosastopotilaille tarjoillaan viisi maistuvaa ateriaa päivässä; aamiainen, lounas, iltapäivän välipala, päivällinen ja iltapala. Sairaalassa tarjottava ruoka suunnitellaan niin että, se sopii mahdollisimman monelle sellaisenaan.

Ravintokeskuksen tarjoama ruoka on sairaalaruokasuosituksen mukaista. Tarjottimellesi on koottu laadukkaista raaka-aineista ravitsemuksellisesti täysipainoinen ateria. Kiinnitämme erityistä huomiota rasvan määrään sekä laatuun ja ruokien vähäsuolaisuuteen. Varmistamme ruoan hyvän ja tasaisen laadun testatuilla resepteillä ja turvallisilla raaka-aineilla. Sinulla on potilaana mahdollisuus esittää potilasruokailuun liittyviä toiveita. Kerro toiveesi hoitohenkilökunnalle, niin he välittävät tiedon meille keittiölle.

Potilas otetaan huomioon

Tulohaastattelun yhteydessä selvitetään potilaan ruokavalio. Kerro tulohaastattelun yhteydessä ruokailuusi liittyvistä asioista, kuten mahdollisista erityisruokavalioista, ruoka-aineallergioista tai toiveistasi ruokailun suhteen. Osaston henkilökunta tilaa ruoan sairaalan ravintokeskuksesta tulohaastattelu tietojesi perusteella.

JOS RUOKAHALUSI ON HUONO

Kerro osaston henkilökunnalle, jos ruokahalusi on toistuvasti huono ja ruoka ei maistu. Riittävän ravinnonsaannin turvaamiseksi sinulle voidaan tarjota ylimääräisiä välipaloja, toiveruokia tai täydennysravintovalmisteita.

ERITYISRUOKAVALIOT

Tarvittaessa toteutamme sairaalan perusruokavalion erityisruokavaliotarpeidesi mukaan.

Monissa tilanteissa, esimerkiksi laktoosi-intoleranssin ja keliakian hoidossa ruokavalio on ainoa hoitokeino. Aikuisiän diabeteksen hoidossa oikeat ruokavalinnat ovat olennaisen tärkeitä. Kerro hoitohenkilökunnalle tulohaastattelun yhteydessä, mikäli tarvitset erityisruokavaliota.

RUOKAILUT OSASTOLLA

Aamiainen klo 7.30–8.15
Valintasi mukaan: puuro / velli / viili, tumma / vaalea / näkkileipä, margariini / oivariini, rasvaton maito / kevytmaito, kahvi / tee, vaihdellen juusto / liha- / makkaraleikkele, joka aamu tuoreita vihanneksia tai hedelmää ja tuoremehua

Lounas klo 11–12.15
Päivittäin vaihteleva pääruoka: liha / kala / broileri / kasvis, perunaa / riisiä / pastaa, lämmin kasvislisäke, tuoresalaatti. Lisäksi valintasi mukaan: tumma / vaalea / näkkileipä, margariini / oivariini, rasvaton maito / kevytmaito /rasvaton piimä / kotikalja / vesi

Iltapäivän välipala 13.30 – 14.15
Valintasi mukaan esim. hedelmiä /jogurttia / kiisseliä  ja/tai kahvileipä  ja kahvi / tee

Päivällinen 16.30-17.15
Päivittäin vaihteleva pääruoka: liha / kala / broileri / kasvis, tuoresalaatti, jälkiruoka (vaihdellen kiisseliä / hedelmäsalaattia / rahkajälkiruokia / jäätelöä / ohukaisia / marjapuuroa). Lisäksi valintasi mukaan: tumma / vaalea / näkkileipä, margariini / oivariini, rasvaton maito / kevytmaito rasvaton piimä / kotikalja / vesi

Iltapala 19.00-20.15
Vaihdellen tumma / vaalea / näkkileipä / sämpylä / karjalanpiirakka, juusto / liha- / makkaraleikkele, margariini / oivariini, joka ilta tuoreita vihanneksia kahvia ja  tee

Viikon potilasruokalista