Diabetes on kansantauti, jota sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Osa tietämättään !

Tekemällä alla olevan testin saat tietoa omasta riskistäsi sairastua.

Diabetesriskitesti

Jos saat riskitestistä 12 pistettä tai enemmän, hakeudu diabetesriskisi tarkempaa arvioita varten oman alueesi terveydenhoitajan, sairaanhoitajan tai työterveyshoitajan vastaanotolle.  Sähköisesti voit olla yhteydessä terveysaseman sairaanhoitajaan tai Sosterin työterveyshuollon asiakkaana voit varata aikaa työterveyshuoltoon.  Voit ottaa yhteyttä myös soittamalla. Kerro yhteydenotossasi diabetesriskitestin tulos ja oma näkemys terveydentilastasi.

Seuraaviin diabeteksen  hoitopolkuihin on koottu tärkeää tietoa omahoidon tueksi ja ammattilaisten käyttöön.  Hoitopolut kuvaavat sairauden hoitokäytäntöjä Sosterissa ja sieltä löytyy runsaasti omahoitoa tukevia hoito-ohjeita sekä tietoa vastaanottokäyntien sisällöstä. Sisällöstä löytyy linkkejä myös esim.  valtakunnallisiin hoitosuosituksiin.

tyypin 1 diabetespotilaan polku      tyypin 2 diabetespotilaan polku

Diabetes on monimuotoinen sairaus ja sen eri tyyppeihin voi sairastua monen ikäisenä. Yhteistä sairauksille on eri asteinen insuliinierityksen häiriö tai usein liikapainoisuuteen liittyvä insuliinin tehoamattomuus jolloin verensokeri kohoaa. Tyypin 1 diabeteksen hoidossa  puuttuva insuliini  on korvattava insuliinipistoksilla tai – pumpulla. Annokset sovitetaan vaihtelevaan arkeen verensokerin omamittauksilla ja hiilihydraattien arvioinnilla. Tyypin 2 diabeteksessa elintapahoitoon yhdistetään tarvittaessa sokeriaineenvaihduntaa tehostavia tablettilääkkeitä tai pistoksia, myös insuliinia tarvittaessa.

Suurella joukolla suomalaisista on suurentunut, usein perinnöllinen  riski sairastua  diabetekseen. Itse sairastumiseen vaikuttavat monet tekijät. Suurentuneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen  voidaan vaikuttaa elintavoilla. Varhainen diabetesriskin tai diabeteksen toteaminen on sen vuoksi tärkeää. Panostamalla ennaltaehkäisyyn on mahdollista välttää moni sairastuminen. Varhaisvaiheessa hoito on helpompaa. Tyypin 1 diabetesta ei vielä osata ehkäistä, mutta ehkäisymahdollisuuksien tutkiminen on pitkällä mm. Suomessa.

Huolestuttavaa on se, että suuri joukko tyypin 2 diabetesta sairastavia ei ole lainkaan tietoinen taudistaan, koska tauti ei alkuvaiheessa aiheuta aina erityisiä oireita. Kun  lisääntynyt riski havaitaan ajoissa, voidaan tyypin 2 diabeteksen kehittymistä viivästyttää huomattavasti tai estää jopa kokonaan elintapoja korjaamalla.  Samalla  vähenee myös dementiaan ja sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski.

Diabeteksen hyvällä hoidolla tavoitellaan mahdollisimman normaalia ja tervettä elämää . Parhaisiin hoitotuloksiin päästään diabeetikon ja terveydenhuollon ammattilaisten luottamuksellisella yhteistyöllä. Diabeetikolla itsellään on hoidossa  keskeinen rooli päivittäisissä päätöksissään.

Katso myös kaikki muut asiakas- ja hoitopolut