Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveysneuvon puhelinpalvelussa ruuhkaa

Jonotusaika Terveysneuvoon on pidentynyt. Nopein tapa saada yhteys on odottaa linjalla. Odottaminen on maksutonta. Takaisinsoittopyyntöihin vastaaminen viivästyy virka-ajan ulkopuolelle. Terveysneuvo auttaa hoidon tarpeen arvioinnissa ja perusterveydenhuollon palveluissa. Muita yhteystietojamme löydät nettisivuiltamme tai puhelinvaihteesta 015 411 4100 (ark. 8–16).

Etelä-Savon perhekeskus kokoaa alueen lasten, nuorten ja perheiden palvelut yhteen. Perhekeskustoiminta koostuu hyvinvointialueen, kuntien, 3. sektorin, seurakunnan sekä Kelan palveluista. Etelä-Savon alueella on kolme perhekeskusaluetta ja useita kohtaamispaikkoja.

Sähköisen perhekeskukseen on koottu lapsiperheille tarkoitetut Eloisan, sekä Etelä-Savon kuntien, 3. sektorin, seurakunnan ja Kelan palvelut yhteen paikkaan nettiin.

Kokonaisuus jakautuu kolmeen osa-alueeseen:

  • Perheellisten ja perhettä perustamassa olevien asiointikokonaisuus (Omaperhe.fi)
  • Nuorten asiointikokonaisuus (Omahelpperi.fi)
  • Ammattilaisten osio (tulossa)

Perhekeskus toimii eri toimijoiden verkostona, ja sovittaa yhteen maakunnan lapsiperheiden palveluja. Etelä-Savon hyvinvointialueella on kolme perhekeskusaluetta: Mikkelin alue, Savonlinnan alue ja Pieksämäen alue.

Jokaisella perhekeskusalueella toimii sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden lisäksi useita kohtaamispaikkoja, joista on saatavilla hyvinvointialueen, kuntien, 3. sektorin, seurakunnan sekä Kelan palveluja.

Kaikkien perhepalveluiden päätavoitteena on tukea lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja hyvää arkea. On tärkeää, että palvelut ovat helposti saavutettavissa ja että koko perheen tarpeet huomioidaan.

Kohtaamispaikat ovat kuntien ja 3. sektorin ylläpitämiä toimipisteitä, joissa on saatavilla lasten, nuorten ja perheiden palveluja. Myös Eloisan sosiaali- ja terveyspalveluja on saatavilla kohtaamispaikoissa. Kohtaamispaikkoihin voit tulla matalalla kynnyksellä.

Avoimeen kohtaamispaikkaan ovat tervetulleita kaikki lapset, heidän perheensä ja läheisensä. Kohtaamispaikassa perheet voivat viettää aikaa yhdessä, lapset voivat leikkiä ja vanhemmat tavata muita vanhempia, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea. Toiminnan ja tuen lisäksi tavattavissa on eri palveluiden työntekijöitä kohtaamispaikan oman aikataulun ja viikko-ohjelman mukaisesti.

Kohtaamispaikassa voit keskustella arkeen liittyvistä kysymyksistä, parisuhteesta ja vanhemmuuden iloista ja suruista. Erotilanteessa kohtaamispaikasta on saatavilla tukea niin lapsille kuin vanhemmillekin. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta. Voit tulla mukaan silloin, kun se sopii sinun ja perheesi aikatauluihin.

Kangasniemi

Perheiden kohtaamispaikka: Perhetupa
Nuorten kohtaamispaikka: Nuorisotila Ottis

Mikkeli

Perheiden kohtaamispaikka: Koppa
Nuorten kohtaamispaikka: Ohjaamo Olkkari

Mäntyharju

Perheiden kohtaamispaikka: Puuhala
Nuorten kohtaamispaikka: Nuorten Askel

Pieksämäki

Perheiden kohtaamispaikka: Perheiden Hermanni
Nuorten kohtaamispaikka: Ohjaamo Pieksämäki

Savonlinna

Perheiden kohtaamispaikka: Avoin päiväkoti Tikantanssi
Nuorten kohtaamispaikka: Ohjaamo Savonlinna

Yllä lueteltujen kohtaamispakkojen lisäksi Etelä-Savossa toimii useita seurakuntien ylläpitämiä avoimia kohtaamispaikkoja, avoimen varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä MLL:n perhekahviloita. 

Lapsiperheiden asiakasohjaus Perheneuvo tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille suunnatuista palveluista.

Perheneuvoon voit olla yhteydessä, kun jokin asia lapsesi, nuoresi tai perheesi tilanteessa huolestuttaa, et tiedä mihin ottaa yhteyttä ja toivot tukea perheellesi. Mietitään yhdessä, miten voimme sinua ja perhettäsi auttaa.

Perheneuvo neuvoo ja ohjaa sekä järjestää tarvittaessa perheesi tarpeen mukaisia palveluita. Perheneuvo on kaikkien lapsiperheiden tukena erilaisissa elämäntilanteissa.

Mitä perhekeskus tekee?

Perhekeskuksen infograafi
Perhekeskus edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia (ml. lapsen kasvua), mahdollistaa vertaistuen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä, tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa, ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden (ml. monikulttuurisuus), ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa, auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen sekä tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta.

Sivua muokattu 8.3.2024