Panu Peitrsaro, Kimmo Käärmelahti ja Suvi Sikstus

Kuva: Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n edustajana mielenilmauksen koordinaattori Kimmo Käärmelahti ja Sosterin viestintäpäällikkö Suvi Sikstus kartoittamassa esiintymislavan paikkaa keskussairaalan pihalla.

Mielenilmauksen ohjelma linkistä: #KYSSavonlinna 20. 2. 2020 klo 14.30

Mielenilmaus palveluiden turvaamiseksi on Savonlinnan keskussairaalan pihassa torstaina 20.2.2020 kello 14.30 alkaen. Paikalle toivotaan runsaasti väkeä! Haluamme tuoda julki, että Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuus on uhattu, mikäli valtiovalta ei toteuta Sosterin jäsenkuntien tahtotilaa liitoksesta Pohjois-Savon tulevaan sote-alueeseen. Noin tunnin mittaisessa mielenilmauksessa on tarjolla musiikkia, puheita, grillimakkaraa ja kuumaa soppaa.

Savonlinnan keskussairaalan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys, nukutuksessa tapahtuva leikkaustoiminta ja muu päiväaikainen toiminta turvaavat ympärivuorokautisesti alueen yli 40 000 vakituisen asukkaan, noin 15 000 kesäasukkaan ja useiden kymmenien tuhansien matkailijoiden terveyttä ja hyvinvointia.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin jäsenkunnat Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava ovat selkeällä enemmistöllä linjanneet, että keskussairaalan ja yhteispäivystyksen turvaaminen on ehdottoman välttämätöntä. Kuntien ja Sosterin koko henkilöstön yhteinen kanta on, että tämä onnistuu vain niin, että Savonlinnan keskussairaala on tulevaisuudessa osa Kuopion yliopistollista sairaalaa – KYS Savonlinna.

Mielenilmaus tuo esille alueen yhteisen tahtotilan – teesit naulataan oveen

Alueen kansalaistoimijat, päättäjät ja sote-alan asiantuntijat kutsuvat nyt alueen asukkaita tätä ratkaisua tukevaan mielenilmaukseen Savonlinnan keskussairaalalle, Keskussairaalantie 6, Savonlinna, torstaina 20.2.2020 kello 14.30–15.30. Koko ohjelman linkki on tiedotteen lopussa.

Tilaisuudessa esitellään keskeiset perustelut, joilla alueen päättäjät, asiantuntijat ja kansalaiset haluavat vakuuttaa maan hallituksen siitä, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen turvaaminen Savonlinnassa on välttämätöntä.

Kansalaistilaisuuden lopuksi nämä teesit ”naulataan” Savonlinnan keskussairaalan pääoveen muistutukseksi yhteiskunnan päättäjille.

Jo nyt sosiaalisessa mediassa leviää adressi, jossa vaaditaan yhteispäivystyssairaalan palveluiden säilymistä Savonlinnan seudulla (linkki lopussa).

Ratkaisut tehdään maan hallituksessa lähiviikkojen aikana

Peruspalveluministeri, sote-uudistuksen vastuuministeri Krista Kiuru totesi muutama viikko sitten, että ”Savonlinnan seudun sotesuunta ratkotaan näillä keväthangilla”. Lumet hupenee hurjaa vauhtia ja Sosterin toimialueen asukkaat haluavat vielä vahvistaa maan hallituksen tietoisuutta siitä, että nykytasoisten palveluiden turvaaminen onnistuu vain alueen kuntien linjauksen mukaisesti; kunnille on päätöstensä mukaisesti mahdollistettava liittyminen Pohjois-Savon tulevaan sotealueeseen osana sote-uudistusta.

Savonlinnan keskussairaalalla on merkittävä vaikutus aluetalouteen

Alueen asukkaiden turvallisuuden lisäksi Savonlinnan keskussairaalalla on merkittävä vaikutus seudun elinvoimaisuuteen; yhteispäivystyksen lopettaminen aiheuttaisi noin 700 työpaikan menetyksen pelkästään sairaanhoidosta sekä lisäksi useiden satojen opiskelupaikkojen katoamisen sairaalapäivystykseen sidonnaisesta alueen hoitoalan koulutuksesta.

Päivystystoiminnan lopettamisen aiheuttaisi menetyksiä Savonlinnan seudun kuntien verotuloihin, alueen kokonaistalouteen sekä työllisyyteen. Vaikutukset olisivat moninkertaiset vuonna 2018 toteutuneeseen Opettajankoulutuslaitoksen OKL:n lakkautukseen verrattuna.

Lisätiedot

Pekka Nousiainen, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja, p. 044 281 3301

Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, p. 044 417 3333

Lisätiedot mielenilmauksesta

Kimmo Käärmelahti, mielenilmauksen koordinaattori, p. 044 741 9820

Suvi Sikstus, viestintäpäällikkö, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri, p. 044 417 3328

Sosiaalisen median aihetunnisteena mielenilmauksessa on #KYSSavonlinna

Adressi Savonlinnan seudun yhteispäivystyssairaala on turvattava: https://www.adressit.com/savonlinnan_seudun_yhteispaivystyssairaala_on_turvattava?u=4364534&s=67054253&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR1DfAEXcpVgpuPhDp4cXkOhcrJXR8B-y9EsC0bolZWS3-rWVdSd6Iwm2Y4

Tilaisuuden koko ohjelma tästä: #KYSSavonlinna 20. 2. 2020 klo 14.30