Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 22.12. siten, että koronarokotuksen voivat Suomessa vastedes saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Asetus on tullut voimaan 23.12.2021. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Lisätietoja THL: https://thl.fi/fi/-/uusi-koronarokotuksia-koskeva-asetus-astuu-voimaan-23.-joulukuuta-myos-5-11-vuotiaille-mahdollista-tarjota-koronarokotuksia?redirect=%2Ffi%2F

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään omaa, nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Tehosteväli on 6-12 viikkoa. Yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä.  5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

5-11 vuotiaiden lasten koronarokotusajanvaraukset 30.12.2021 alkaen neuvoloiden ajanvaraus puhelin nro 015 527 7187 ma-pe 8 – 15, käytössä on takaisin soittojärjestelmä. Käynti lasten koronarokotuksiin pääterveysaseman neuvolan ovesta.

 

Tammikuulle suunnitellaan lisää 5 – 11 vuotiaiden rokotuspäiviä

Suunnittelemme lasten 5 -11 vuotiaiden koronarokotuspäiviä toteutettavaksi tammikuun aikana kouluille. Koulukohtaisista rokotusajoista tiedotamme myöhemmin.  Kouluilla tapahtuviin rokotuksiin tarvitsemme huoltajien kirjallisen luvan. Koulut jakavat THL:n koronarokotuslupalomakkeet koululaisille koteihin toimitettavaksi.  Koronarokotukseen tulessa lapsilla tulee olla huoltajien allekirjoittama lupalomake mukana.

Linkki lomakkeeseen Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

Päiväkoti ja esikoululaisten 5 – 6 vuotiaiden lasten rokotukset toteutetaan neuvoloissa ajanvarauksella.

Punkaharjun, Kerimäen, Enonkosken ja Savonrannan terveysasemille suunnittelemme rokotuspäivät tammikuussa toteutettavaksi, näistä tiedotamme erikseen.

 

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset Lasten ja nuorten yksiköstä 3.1.2022 alkaen ma–pe klo 9–15 numerosta 044 417 3436.  Riskiryhmiin kuuluvista sairauksista lisätietoja THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/usein-kysyttya-lasten-ja-nuorten-koronarokotuksista