Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 23.3.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 15.3.2021.

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 9 ja 10: yhteensä 13 Sosterin alueella.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 32,5 (vkot 9 ja 10). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:

Viikolla 9 Sosterissa otettiin yhteensä 405 testiä. Testeistä 1,0 % positiivisia.

Viikolla 10 Sosterissa otettiin yhteensä 568 testiä. Testeistä 1,2 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Tilanne Itä-Savossa on hyvä ja rauhallinen tällä hetkellä, mutta valtakunnallisesti pahentunut koronatilanne on lukinnut Sosterin alueen kiihtymisvaiheeseen. Edelleen on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa. Hiihtolomien vaikutukset ovat vielä näkemättä. Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29.3.2021, kun poikkeusolot ovat päättyneet.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu 7960 koronavirusrokotetta, luku sisältää tehosterokotteet. Valtakunnallisissa rokotetilastoissa näkyy edelleen Sosterin alueella todellista alemmat luvut, mikä johtuu rokotetietojen puutteellisesta siirtymisestä THL:n rokoterekisteriin. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. THL:n uuden ohjeistuksen mukaan rokottamisessa keskitytään iäkkäiden rokottamiseen, riskiryhmien rokottaminen on tauolla. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia. Seuraavaksi ajanvaranvaraus aukeaa myös 70-74 vuotta täyttäville, tästä tiedotetaan erikseen.

Kiihtymisvaiheen suositukset valtioneuvoston 25.2. linjauksiin perustuen:

Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti. Suomessa on alkanut valtakunnallinen sulkutila, jonka keskeinen ajatus on yksilötasolla kontaktien vähentäminen minimiin, käytännössä vain omaan lähipiiriin ja välttämättömään asiointiin. Tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, on erityisen tärkeää huolehtia kahden metrin turvavälistä ja käyttää kasvomaskia. Sulkutila on voimassa ajalla 8.3.-28.3.2021. Mahdollista sulkutilan jatkumista arvioidaan valtakunnallisesti tautitilanteen kehittymisen mukaisesti.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 29.3.2021.

Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella, yläkoulujen 7.-9. luokilla ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa poikkeusolojen ajan.

Aikuisten ja 12-18 vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston 3.3.2021 määräyksellä.

Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

 

Tilannekuva verkossa myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne